NIKO NE ZNA KAKO JE TO MOGUĆE: Najveće kamene strukture na Zemlji, bez pomoći modernih strojeva, podignute su u zrak, iza svega se krije jeziva legenda… (VIDEO)

"Slobodna Bosna" donosi novu zanimjivu priču iz historije.

  • Jeste li znali

  • 06. Jan. 2021  06. Jan. 2021

  • 0

Naša današnja priča vodi vas u daleki Liban, u blizinu mjesta Baalbek, gdje je ponađen kamen težak 1.242 tone.

Naime, kamen Juga najveći je ljudskom rukom isklesani monolit na Zemlji. U njegovoj blizini leži i Kamen s likom trudnice, težak oko 1.000 tona.

Istraživanja provedena 2014. godine ispod njega pronašla su još jedan monolit, dužine gotovo 20 metara. Iako se pretpostavlja da su bili namijenjeni gradnji obližnjeg hrama, ovi su monoliti ostali ležati na mjestu gdje su i isklesani.

No, kameni blokovi, teški od 400 do 800 tona, ipak su otpremljeni na mjesto gradnje, udaljeno 900 metara, i potom podignuti šest metara u zrak. Ta građevina danas je poznata kao Jupiterov hram, a nalazi se na lokalitetu koji su Rimljani nazivali Heliopolis, pravo porijeklo najstarijih dijelova svetišta, uključujući i opisane monolite, ostaje velika tajna.

Prema libanskoj legendi o zemlji divova, Baalbek je, kao najstariji grad na svijetu – tokom napada ludila 133. godine od stvaranja svijeta sagradio Adamov sin Kain i naselio divovima, koji su kasnije kažnjeni potopom. Nauka ipak pretpostavlja da su graditelji bili Feničani, odnosno biblijski Kanaanci, koji su svoje svetište podigli na znatno starijem prostoru štovanja, oko 2900. – 2300. godine p.n.e.

Iako su tokom istraživanja 1970-ih predloženi neki vjerovatni modeli transporta blokova njihovim kotrljanjem po zaobljenim komadima drva, pri čemu je za kamen od pola tone trebalo oko 500 ljudi, način podizanja tolike mase i dalje ostaje misterija.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...