DODIKU SE NE PIŠE DOBRO ZBOG "IKONE": Bit će saslušani svi članovi Predsjedništva BiH i ambasador BiH u Rusiji

Bit će saslušane sve osobe koje su sudjelovale u organiziranju posjete.

  • Mini market

  • 06. Jan. 2021  06. Jan. 2021

  • 3

Tužilaštvo BiH će u okviru predmeta "Ikona" povodom afere koja je dobila epitet međunarodnog diplomatskog skandala saslušati sva tri člana Predsjedništva BiH, ambasadora BiH u Rusiji i ostale koji su učestvovali u organizaciji posjete Sergeja Lavrova. Iz državnog Tužilaštva podsjetili su za Klix.ba da je, radi provjera navoda iz dopisa ministrice Bisere Turković, formiran predmet u Tužilaštvu BiH, u javnosti poznat kao predmet "Ikona",  u okviru kojeg se vrše provjere.

"U okviru navedenog predmeta, provode se radnje i aktivnosti, kao i zahtjevi i prikupljenje dokumentacije putem međunarodne pravne pomoći, te će u okviru tog predmeta biti saslušan i ambasador BiH u Moskvi.

Također će se saslušati i sve osobe koje su sudjelovale u organiziranju ove posjete, kao i sva tri člana Predsjedništva BiH, zbog eventualnih propusta i dešavanja kojima je narušen ugled Bosne i Hercegovine", navodi se u odgovoru.

Podsjetimo, nakon jučerašnje izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da niti jedan državni organ Ukrajine nije tražio vraćanje ikone, danas je burno reagovao i ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmytro Kuleba.

"Ukrajinska ikona opekla je ruke čak i ciničnim ruskim diplomatama koji su je se odrekli. Ali, gospodin Dodik i dalje laže, nadmašujući svoje starije prijatelje. Ukrajina i dalje zahtijeva povratak ikone", poručio je šef ukrajinske diplomatije.

Dodik je jučer kazao, također, da će ikonu vratiti, ali ne Ukrajini, već jednoj porodici koja mu je, navodno, dala ikonu da je pokloni Lavrovu.

No, treba istaknuti da Dodik nije govorio istinu s obzirom na to da je Ambasada Ukrajin" prije nekoliko sedmica zatražila sve detalje o ikoni, odnosno o njenom putu do Dodika, te zatražila da bude vraćena. Pečat na poleđini ikone, kako tvrde Ukrajinci, potvrđuje da se radi o ukrajinskom historijskom blagu.

Podsjetimo, nakon što je Klix.ba otkrio skandal, Ukrajinci su nastavili insistirati na povratku svoje, 300 godina stare ikone, zatim je Rusija odlučila vratiti poklon Dodiku, a očekuje se uključivanje Interpola u istragu. Nakon dvije sedmice u bolnici, Dodik je jučer kazao da su cijelu priču izmislili mediji iz FBiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...