AFERA KOJA JE PODIGLA MNOGO PRAŠINE: Da li će Lavrov ikonu tražiti nazad kao poklon koji je iz sumnjivih razloga vratio Dodiku?!

Tužilaštvo BiH je od Generalnog tužilaštva Ukrajine, dobilo odgovor po zamolnici za međunarodnu pravnu pomoć u kojem se navodi da se navedena ikona ne nalazi u Državnom registru nacionalne kulturne baštine, te da nisu pronađeni dokazi koji bi ukazivali da je navedeno umjetničko đelo nezakonito premješteno, ukradeno sa teritorije Ukrajine i da ima izuzetnu umjetničku vrijednost.

  • Vijesti

  • 18. Sep. 2023  

  • 0

Ambasada Ruske Federacije u BiH ocijenila je današnju vijest o zatvaranju predmeta “Ikona” logičnim završetkom neslavnog pokušaja da se raspiri rusofobska histerija.

Ovaj slučaj je, ističu iz Ambasade, primjer toga kako funkcioniše antiruska propaganda, čija je suština da se izmisli povod kako bi Rusiju okrivili zbog svih smrtnih grijehova, prenosi BN televizija.

Tako je bilo u slučaju Skripalja, u slučaju Navaljnog, drugih sličnih informacijskih spinova. Tako će, nesumnjivo, biti i sa zloglasnom Bučom, Kramatorskom, dramskim pozorištem u Mariupolju, 'Sjevernim tokovima'. Istina će pobijediti”, rečeno je  u ovom diplomatskom predstavništvu.

Tužilaštvo BiH je donijelo odluku o neprovođenju istrage u predmetu “Ikona” u vezi sa ikonom koju je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poklonio ministru inostranih poslova Ruske Federacije Sergeju Lavrovu, potvrđeno je Srni iz ove pravosudne institucije.

U navedenom predmetu, Tužilaštvo BiH je od Generalnog tužilaštva Ukrajine, dobilo odgovor po zamolnici za međunarodnu pravnu pomoć u kojem se navodi da se navedena ikona ne nalazi u Državnom registru nacionalne kulturne baštine, te da nisu pronađeni dokazi koji bi ukazivali da je navedeno umjetničko đelo nezakonito premješteno, ukradeno sa teritorije Ukrajine i da ima izuzetnu umjetničku vrijednost.

Međutim, ostaje i dalje nepoznato zašto je ikonu koju je Dodik poklonio ministru inostranih poslova Rusije Sergeju Lavrovu, isti vratio Dodiku. 

Naši izvori tvrde da ova odluka tužilaštva se ne može smatrati nekom ozbiljnom odlukom sve dok ne vidimo da je Lavrov ikonu ponovo zatražio i prihvatio je kao iskren i pošten poklon.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...