SPECIJALITET TURSKIH MAJSTORA KUHINJE: Od gotovih jufki napravite čuvena „gnijezda slavuja“, poslasticu o kojoj će se dugo pričati (VIDEO)

Naš današnji obrok nastaje za 80 minuta, donosimo recept za četiri osobe.

  • Gastro

  • 08. Jan. 2021  08. Jan. 2021

  • 0

SASTOJCI

30 listova tankih jufki za baklave

350-400 g maslaca ili masti

Za agdu:

800 g šećera

1 litar vode

Za punjenje, po želji:

sitno mljevene pistacije, orasi, lješnici ili kokos - ukupno oko 300 g

PRIPREMA

Prvo izvadite jufke iz frižidera kako bi poprimile sobnu temperaturu. Izvadite ih iz pakovanja, oprezno ih odmotajte pa prekrijte kuhinjskom krpom kako se ne bi isušile.

Otopljenim maslacem premažite veliki pleh od rerne.

Sastojke za agdu stavite u šerpu i pustite ih da prokuhaju. Zatim nastavite kuhati na najjačoj vatri oko 15 minuta pa nakon toga maknite s vatre da se ohladi.

Stavite prvu jufku na radnu površinu i premažite je maslacem tako da nigdje ne ostane suho. Pazite da pri tome koristite samo čistu mast, a da izbjegavate bijeli, mliječni dio, koji, kad se gnijezda peku, često izgori.

List jufke zarolajte počevši od kraće strane jufke. Jedan dio, otprilike 2-3 cm tog kratkog kraja, preklopite prema sredini. Tako stvarate traku koja nije masna i na koju stavljate šipku. Zatim jufku čvrsto zarolajte tako da ostavite zadnjih 2-3 cm, koji se ne umotavaju. Taj dio kasnije čini dno gnijezda. Zarolano tijesto sa lijeve i desne strane pritisnite prema sredini pa izvadite šipku. Ovdje će se pokazati da li tijesto ima dobru temperaturu, jer ako je još hladno, u ovom koraku vam može popucati. Krajeve spojite tako da se stvori krug u čiju sredinu pritišćete višak tijesta. Stavite ih tako u pleh da dodiruju strane pleha ili druga gnijezda kako se krugovi ne bi opet otvorili.

Maslac se brzo hladi pa će se i gnijezda brzo stvrdnuti. Ako imate neke popravke da radite što se tiče estetike, učinite to odmah nakon što ih zarolate. Isti postupak ponovite i sa preostalim listovima jufke.

Gnijezda premažite maslacem pa ih pecite na vrućem zraku na 190 stepeni 15 minuta, a zatim smanjite temperaturu na 160 stepeni i pecite ih još 25-30 minuta, dok ne dobiju zlatnožutu boju.

Vrela gnijezda prelijte ohlađenom agdom. Na početku će plivati u njoj, a u narednih 10 minuta će sav sirup upiti. 

Kad su se ohladila, stavite u sredinu svakog gnijezda po jednu vrhom punu kašiku fila po želji pa ih ostavite preko noći da se dobro ohlade.

Prijatno!

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...