DEMANTI FONDA ZA ZAŠTITU OKOLIŠA FEDERACIJE BiH: "Neistina je da direktor Fonda dodjeljuje sredstva za realizaciju projekata..."

Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH demantira navode iz teksta pod naslovom “RUKA RUKU MIJE: Radončićev direktor dijelio državne pare stranačkim kolegama, Saneli Prašović i "Avazu" dao 64.000 maraka“.

  • Društvo

  • 08. Jan. 2021  08. Jan. 2021

  • 1

Demanti prenosimo u cijelosti: 

- Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH demantira navode iz Vašeg teksta pod naslovom “RUKA RUKU MIJE: Radončićev direktor dijelio državne pare stranačkim kolegama, Saneli Prašović i "Avazu" dao 64.000 maraka“, objavljenom 7. januara 2021. godine i traži da objavite demant na Vašem portalu i to na mjestu na kojem je objavljen sporni tekst.

Najprije nije tačno da su sredstva dodijeljena 25 aplikanata, kako ste naveli u tekstu i zlonamjerno istakli samo dva aplikanta. Naime, Fond za zaštitu okoliša je putem  Javnog konkursa za dodjelu sredstava za realizaciju programa, projekata i sličnih aktivnosti iz područja zaštite okoliša za 2020. godinu - JK 2020/1, JK 2020/2 i JK 2020/3 - sredstva dodijelio za realizaciju ukupno 186 projekata.

Od toga je za projekte jačanja javne svijesti o značaju zaštite okoliša podržano 15 aplikanata: Avaz-roto press d.o.o. Sarajevo za projekat „Naš okoliš, naša budućnost, budimo odgovorni!“ sa iznosom do 44.000,00 KM, Udruženje distrofičara Cazin za projekat: „Zajedno učimo da okolinu zaštitimo-osobe s invaliditetom jačaju svijest kroz  edukaciju o značaju zaštite okoliša“ sa iznosom do 2.450,00 KM, Večernji list BH d.o.o. za projekat: „Za zelenu i čistu BiH“ sa iznosom do 30.000,00 KM, nLogic d.o.o. Sarajevo za projekat: „Ekološki PUT u prirodu“ sa iznosom do 26.000,00 KM, Obner d.o.o. Goražde za projekat: „Rijeka Drina-upoznavanje, promocija, edukacija učenika, NOV i lokalnog stanovništva o značaju zaštite i očuvanja eko sistema rijeke Drine kroz vannastavne aktivnosti i volonterske inicijative“ sa iznosom do 18.000,00 KM, Udruženje Eco Activa Natura za projekat: „Ekološko-zdravstveni faktori u predškolskim ustanovama“ sa iznosom do 27.400,00 KM, NIK Denameda d.o.o. Sarajevo za projekat: „Zaštiti okoliš, zaštiti sebe (Vodič kroz zaštitu okoliša)“ sa iznosom do 13.650,00 KM, Udruženje građana Novum za projekat: „Digitalno novinarstvo-Eco policija“ sa iznosom do 18.500,00 KM, Zavod za ispitivanje kvalitete d.o.o. Mostar za projekat: „Projekt razvoja svijesti o značaju zaštite okoliša“ sa iznosom do 18.000,00 KM, Udruga građana Perspektiva za projekat: „Jačanje javne svijesti o potrebi  kvalitete zraka pošumljavanjem endemičnom munikom (Pinus  heldreichii) na lokalitetu Prenj“ sa iznosom do 18.000,00 KM, Tim System za projekat: „Tvoj okoliš, tvoj život“ sa iznosom do 20.000,00KM, La-media d.o.o. za projekat: „Podizanje javne svijesti o važnosti i značaju zaštite okoliša od svjetlosnog zagađenja na području Grada Mostara“ sa iznosom do 16.000,00 KM, Ekološki savez Eko-zeleni za projekat: „Ekološka edukacija stanovništva“ sa iznosom do 8.000,00 KM, Udruženje CEKOOR za projekat: „O okolišu ne dvoji, otpad odvoji“ sa iznosom  do 20.000,00 KM,  Udruženje građana Fojničani za projekat: „Eko Hub Maglaj“ sa iznosom do 20.000,00 KM.

Nadalje, neistina je da direktor Fonda dodjeljuje sredstva za realizaciju projekata. Odluku o tome koji aplikant ispunjava uvjete Javnog konkursa i koliko sredstava će mu biti dodijeljeno za projekat sa kojim je aplicirao donosi Upravni odbor Fonda za zaštitu okoliša. I to nakon provedene procedure utvrđene Pravilnikom, odnosno, ocjenjivanja najprije Komisije za pravna pitanja, a potom Stručne komisije koja dodjeljuje bodove aplikantima. Sve odluke o odabiru projekata Upravni odbor donio je jednoglasno! Stoga, maliciozno je vezivanje odluke o odabiru aplikanata sa stranačkim pripadnostima uprkos činjenici da od sedam članova Upravnog odbora samo jedan dolazi iz SBB-a. 

Također, optuživanje Fonda za zaštitu okoliša FBiH za kvalitet zraka u Sarajevu zlonamjerno je i tendeciozno ako se zna da su za provođenje mjera za smanjenje emisija štetnih plinova nadležni kantoni i općine. Što se tiče aktivnosti Fonda u ovoj oblasti, Fond za zaštitu okoliša  je institucija koja se bavi prikupljanjem naknada za zaštitu okoliša i plasiranjem 30 posto tih sredstava putem javnih poziva, nakon što 70 posto biva transferirano kantonima, te se u okviru tih nadležnosti bavi problemom zagađenja zraka. Na kantonalnom nivou, za raspodjelu ovih 70 posto sredstava  prema lokalnim zajednicama, odgovorna su ministarstva nadležna za okoliš.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...