STARI TRIK ZA NESTANAK MASNIH NASLAGA NA STOMAKU: Isprobajte ovu metodu, potpuno je besplatna, a nakon sedam dana, bit ćete oduševljeni rezultatima

Uzimanjem obroka ili zalogaja svakih nekoliko sati samo dodatno opterećujete svoj probavni sistem i zbog toga organizam nema dovoljno energije za obnovu ćelija i tkiva.

  • Zdravlje

  • 12. Jan. 2021  12. Jan. 2021

  • 0

Vaš je organizam zaslužio predah od hrane, stoga mu priuštite povremeni post!

Povremeni post (engl. intermittent fasting) označava preskakanje pojedinih obroka ili odricanje od hrane u određenim razdobljima dana, obično tokom 8, 16 ili 24 sata.

Dobra je vijest ta da ne morate čak ni biti cijeli dan bez hrane da biste uspjeli u svom naumu.

Post je jednostavan način da izgubite suvišne kilograme i da se osjećate mnogo bolje u svojoj koži, a sve to bez prevelikih odricanja.

Što se događa u tijelu tokom posta?

Tokom posta tijelo i probavni sistem se odmaraju, a sva energija koja bi inače bila potrošena na probavljanje hrane, sada je usmjerena na obnovu ćelija te proces regeneracije i ozdravljenja.

Kako bi vaš povremeni post bio najdjelotvorniji, tokom ostalih dana unosite kvalitetne nutrijente, zdrave masnoće i biljne proteine te izbacite šećer i rafinirane ugljikohidrate koji brzo podižu energije (ali je i jednako brzo spuštaju).

Najčešće vrste povremenog posta   

Post 16/8: ovaj post, koji se naziva i 16-satni post ili „vremenski ograničeno jedenje“, odličan je za početnike. Tokom 8 sati u danu možete uzimati obroke, a ostalih 16 sati ništa ne jedete. Naprimjer, možete odabrati da sve obroke uzmete između 8 i 16 sati, a poslije toga ne jedete.

Post 24: ovo je cjelodnevni post koji znači da se hrana jednom ili dvaput sedmično ne uzima po cijeli dan, odnosno svih 24 sata. Dani posta ovdje se izmjenjuju s danima kada imate normalne obroke.

Post 5:2: ovo je post koji uključuje pet dana normalne prehrane i dva dana unosa samo 500-600 kalorija. 

Važno je znati da u razdoblju posta možete piti tekućinu, i to preporučuje se konzumirati samo vodu.  

Dobrobiti povremenog posta

Topi masne naslage i pomaže izgradnji mišića

Ubrzava sagorijevanje kalorija, i to tako da potiče organizam da koristi masne zalihe kao svoje pogonsko gorivo. Na taj način brže i učinkovitije gubite kilograme.

U periodima kada jedete, vaš organizam troši glukozu kao svoj primarni izvor energije, a ostatak pohranjuje u obliku glikogena u jetri i mišićima.

Kada ne jedete, odnosno kada postite, tijelu ne dajete glukozu pa ono počinje trošiti zalihe glikogena.

Kada se potroši glikogen, tijelo traži novo gorivo, a to su – masne ćelije.

Zahvaljujući tome, gubite kilograme i topi se masno salo na stomaku.

Istraživanja su pokazala da se uz post 16/8 masne naslage znatno smanjuju, a istovremeno se zadržava mišićna masa te snaga i izdržljivost.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...