TOP 10: Zenički "ArcelorMittal" najveći izvoznik, sarajevska "HOLDINA" najveći uvoznik

Najveći izvoznik iz Bosne i Hercegovine u prošloj godini bila je kompanija "ArcelorMittal" Zenica, dok je najveći uvoznik naftna firma "Holdina" Sarajevo, rečeno je iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.  

  • Ekonomija

  • 12. Jan. 2021  12. Jan. 2021

  • 0

Kada je riječ o izvoznicima, na drugom mjestu je zvornička "Alumina", a slijede dvije firme iz Lukavca – "Sisecam soda" i "Global ispat koksna industrija" (GIKIL). Na petom mjestu najvećih izvoznika u 2020. je EFT - Rudnik i termoelektrana Stanari, a šesti je "Prevent BH" Visoko. Na sedmom mjestu je proizvođač ulja iz Brčkog "Bimal". Potom slijede dvije kompanije iz Širokog Brijega, a to su "TT Kabeli" i "Feal". Među top deset izvoznika u BiH u prethodnoj godini našao se i vodeći domaći proizvođač iz oblasti namjenske industrije – "Igman" Konjic.  

Kada je riječ o najvećim uvoznicima, "ArcelorMittal" Zenica je na drugom mjestu, iza "Holdine", a slijede GIKIL te kompanija "Violeta". Na petom mjestu je mostarski "Hercegovinalijek", kojeg slijede "OMV BH", "Bimal", te "Porsche BH" Sarajevo, koji je zadužen za prodaju automobila Grupacije "Volkswagen". Top deset uvoznika zatvaraju firme "Petrol BH Oil Company" Sarajevo i "Optima grupa" Banja Luka.

Kod uvoznika se vidi dominacija naftnih kompanija, jer su se čak četiri takve firme našle u top 10.  U odnosu na prethodne godine, na obje liste je vidljiv izostanak mostarskog "Aluminija", koji je zauzimao visoke pozicije, a prošle godine je obustavio proizvodnju, da bi ona nedavno bila pokrenuta u manjem obujmu i s novim vlasnicima.


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...