OPREZ, VAZDA: Najvažnija pitanja koja trebate postaviti ljekaru prije uzimanja antibiotika

Tekst prenosimo sa stranice Ordinacija.vecernji.hr.

  • Zdravlje

  • 12. Jan. 2021  12. Jan. 2021

  • 0

Učinite sve što je potrebno kako bi antibiotici djelovali kako trebaju, a to možete postići postavljanjem pravih pitanja ljekaru.

ZAŠTO UZIMAM OVE LIJEKOVE?

Svaki bi pacijent trebao dobro razumjeti zašto mu je prepisan određeni antibiotik, navodi Norman Tomaka, farmaceut. Uzimanje lijekova koji nam nisu potrebni može samo uzrokovati otpornost organizma na njih, pa otvoreno razgovarajte sa svojim liječnikom kako bi potvrdio da je taj lijek najbolja opcija.

KADA IH TREBA UZIMATI?

“Postoji razlika između uzimanja lijekova tri puta dnevno i svakih 8 sati“, ističe Barbara Young, farmaceut. Antibiotici najbolje djeluju ako ih se uzima kako je liječnik propisao. Umjesto uzimanja lijeka nakon obroka, možda možete s liječnikom pronaći bolji raspored, na primjer nakon buđenja, poslije užine i prije spavanja.

TREBA LI SE ANTIBIOTIKE UZIMATI UZ HRANU?

Hrana može utjecati na to kako će se antibiotik apsorbirati u organizmu, a ako ga uzimate uz jelo možete tako spriječiti mučninu. No ako se lijek mora uzimati na prazan želudac, morate tako i raditi.

POSTOJI LI HRANA KOJU SE TREBA IZBJEGAVATI KADA UZIMAMO ANTIBIOTIKE?

Neki lijekovi mogu loše reagirati na hranu, mlijeko će tako poneki lijek učiniti manje efektivnim jer se kalcij veže za antibiotik pa ga organizam neće potpuno apsorbirati.

TREBA LI SE POPITI ČAŠA VODE UZ ANTIBIOTIK?

Časa vode može razrijediti sadržaj u želucu i pomoći antibiotiku da se brže razgradi i tako spriječiti iritaciju, a neki lijekovi ustvari zahtijevaju i punu čašu vode kako bi se lakše razgradili.

TREBA LI UZ ANTIBIOTIK UZIMATI I PROBIOTIK?

Neće vam biti loše od svih bakterija, neke su potrebne organizmu za zdrava crijeva i reproduktivni sustav. No kako antibiotici ne razlikuju dobre od loših bakterija oni će uništiti većinu pa će vas iz tog razloga boljeti trbuh. Kako bi se spriječile te nuspojave, liječnici savjetuju da jedete namirnice koje ih sadrže, poput jogurta.

ŠTO NAPRAVITI AKO UZMEM KRIVU DOZU?

U teoriji, pilule ćete uzimati kako je naložio liječnik, a postoji šansa da ćete ponekad zaboraviti i uzeti ju kasno. Važno je znati što tada učiniti kako se ne bi sami pitali što sad napraviti. Neke je lijekove dobro uzeti čim se sjetite, dok kod drugih vrijedi pravilo da se čeka vrijeme kada se treba uzeti druga doza.

KADA LIJEK POČINJE DJELOVATI?

Uvijek morate dovršiti dozu koju je prepisao liječnik umjesto da samo pričekate da se simptomi povuku, jer u tijelu još uvijek može biti velik broj bakterija. No obično ćete se početi osjećati bolje nakon dva do tri dana, a ako se to ne dogoditi javite se liječniku jer možda nije pogodio pravi lijek.

KOJE SE NUSPOJAVE MOGU OČEKIVATI?

Nuspojave se ipak javljaju u jako malom postotku, ali važno iste i prepoznati. Neki će lijekovi uzrokovati teško disanje ili pak osip. Ako ih primijetite svakako razgovarajte s liječnikom o njima kako bi odlučio što dalje. Prije uzimanja terapije svakako pitanje o nuspojavama postavite liječniku.

SMIJE LI SE PILULA IZMRVITI PRIJE UZIMANJA?

Ako imate problema s gutanjem, provjerite s liječnikom smijete li mrviti pilulu jer se možda neće razgraditi jednako kao što bi cijela kapsula.

SMIJE LI SE ANTIBIOTIK KOMBINIRATI S DRUGIM LIJEKOVIMA?

Vaš će vas liječnik sigurno pitati pijete li i druge lijekove, a sve kako bi se izbjegla nepoželjna reakcija. Spomenite i kontracepcijske pilule i suplemente koje koristite jer neki antibiotici mogu umanjiti djelovanje kontracepcije. Željezo će na primjer djelovati tako da se antibiotik dobro ne razgradi u organizmu, pa svakako sve što uzimate od lijekova i suplementa spomenite liječniku.

AKO SE U PROŠLOSTI JAVILA REAKCIJA, ZNAČI LI TO ALERGIJU NA ANTIBIOTIK?

Alergijska reakcija na antibiotik ne znači samo da trebate izbjegavati taj lijek već i ostale iz skupine. No ako ste imali reakciju kada ste bili mladi, ne znači da danas morate izbjegavati lijek.

Vaš će organizam možda moći tolerirati lijek koji vam je u prošlosti uzrokovao problem. Svakako biste trebali piti antibiotike za koje ste sigurni da ne ostavljaju posljedice, a o tome razgovarajte s liječnikom.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...