ONI SU BILI BOSANCI I HERCEGOVCI OD GLAVE DO PETE: Strašni ratnici, osvajači, kraljevi, bogataši, velikaši… ovo su prezimena najslavnijih stanovnika BiH, danas potpuno zaboravljenih

„Slobodna Bosna“ donosi novu zanimljivu priču iz historije.

  • Jeste li znali

  • 13. Jan. 2021  13. Jan. 2021

  • 4

Danas predstavljamo prezimena koja su nosile srednjovjekovne plemićke porodice i vladarske dinastije s naših prostora.

Branivojevići

Branivojevići su bili hercegovačka vlastelinska porodica koja je u drugoj polovini XIII i prvoj trećini XIV stoljeća vladala Humom.

Vukanovići

Vukanovići su bili vladarska porodica koja je vladala Raškom od kraja 11. stoljeća do početka druge polovine 12. stoljeća. Samo ime dinastije je navedeno uslovno, odnosno predstavlja termin koji su moderni historičari izveli iz imena prvog značajnijeg vladara ove porodice – raškog velikog župana Vukana.

Dinjičići

Dinjičići su bosanska srednjovjekovna vlastelinska porodica koja je u doba kraljevine Bosne upravljala oblašću Jadra. Prvi poznati predstavnik Dinjičića je župan Dinjica. On se pojavljuje u povelji bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića od 10. aprila 1378. godine.

Zlatonosovići

Zlatonosovići su bosanska srednjovjekovna vlastelinska porodica koja je u doba kraljevine Bosne upravljala oblašću Usore. Braća Vlađ i Stjepan Zlatonosović bili su učesnici u Kosovskom boju 1389. godine u kojem su bili zarobljeni od Turaka.

Kosače (Hercegović, Kosačić, Vuković, Hranić)

Kosače su bosanska srednjovjekovna porodica koja je u doba kraljevine Bosne bila najznačajnija u njoj, poslije vladajućih Kotromanića. Njihov prvobitni posjed se nalazio oko nastanka Drine i Foče, a kasnije se proširio na prostor Zahumlja, odnosno današnje Hercegovine. Njihov pripadnik Vlatko Vuković bio je vojskovođa Tvrtka I i komandovao je lijevim krilom bosanske vojske u Kosovskom boju.

Kotromanići

Kotromanići su bili bosanska vladarska dinastija u srednjovjekovnoj Bosni, koja je vladala približno od 1250. do 1463. godine. Glavni posjedi nalazili su im se u srednjoj Bosni, u dolini rijeke Bosne do Vranduka i u župi Lašvi. Od značajnijih gradova, posjedovali su Visoko, Sutjesku, Bobovac, Fojnicu i Kreševo, kao i okolna rudarska naselja.

Omerbašić

Loza Omerbašića predstavlja direktne (muškom linijom nasljeđivanja) potomke prvog vladara Bosne, vicekralja Boriča (mađ.: Borics ; Borisz; Boris) (1141.-1173.), princa i najstarijeg (i od oca nepriznatog) sina mađarskog kralja Colomana (Kálmán, 1095.-1116.), te zajedničkog pretka svim domaćim suverenima Bosne. Istovremeno, Omerbašići su pleme Boričeve loze Berislavića.

Pavlovići (Jablanović)

Pavlovići ili Jablanići su bosanska srednjovjekovna porodica koja je u doba kraljevine Bosne upravljala istočnim i jugoistočnim dijelovima današnje Bosne i Hercegovine, zvanim Zemlje Pavlovića. Njihov najpoznatiji predstavnik i rodonačelnik bio je Pavle Radenović. Sa završetkom osmanlijskog osvajanja kraljevine Bosne 1463. godine Pavlovići nestaju s historijske scene.

Sankovići

Sankovići su bosanska vastelinska porodica iz srednjovjekovne Bosne. Bili su gospodari Humske zemlje.

(SB)

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...