SKANDALOZAN PRITISAK NA USTAVNI SUD: "Pitanje državne imovine nije regulisano i Ustavni sud BiH i ne može odlučivati o toj materiji!"

Potpredsjednik Ujedinjene Srpske Milan Petković smatra da Ustavni sud BiH nije nadležan da odluči po apelaciji poslanika stranaka iz Federacije BiH u Parlamentarnoj skupštini BiH za ocjenu ustavnosti niza akata Republike Srpske koji se odnose na koncesije na rijeci Drini, jer je riječ o podzakonskim aktima i Ustavni sud BiH tu nema nadležnost, zbog čega treba da tu apelaciju odbaci.

  • Politika

  • 13. Jan. 2021  13. Jan. 2021

  • 5

Petković, koji je i šef Pravnog tima Ujedinjene Srpske, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare u Banjoj Luci da pitanje državne imovine nije apsolutno regulisano i nije obuhvaćeno Ustavom BiH te da Ustavni sud BiH i ne može odlučivati o ovoj materiji, jer bi ovdje stvarao posebne pravne norme.

- Ustavni sud BiH bi, u slučaju usvajanja apelacije, postao i ustavotvorac, a ne samo neko ko donosi odluke po apelaciji, jer bi preuzeo ulogu Parlamentarne skupštine BiH i regulisao bi neku materiju koja nije regulisana Ustavom i koja nije apsolutno njegova nadležnost - istaknuo je Petković.

On je naveo da bošnjačka politička elita ovim očito želi da sve ono što je ranije činila preko visokog predstavnika - oduzimala nadležnosti Republike Srpske - da to sada čini preko Ustavnog suda BiH.

- Ovim žele da oduzmu ne samo nadležnosti Republike Srpske, već i teritoriju i da prekroje dejtonsku BiH - upozorio je Petković.

Podsjetio je da Ustav BiH ni u jednom svom dijelu ne spominje državnu imovinu, jer je državna imovina pripadala SRBiH, koja nije mogla postati imovina BiH.

- Bosna i Hercegovina, koja je stvorena od dva entiteta, nema svoju imovinu, već imovinu imaju Republika Srpska i FBiH. Današnja BiH ima samo one nadležnosti koje su joj izričito prenijeli entiteti, a ta nadležnost nisu koncesije - pojasnio je Petković.

On je rekao da se ovim želi nanijeti šteta Republici Srpskoj u smislu da joj se ne dozvoli izgradnja hidroelektrana na Drini koje bi se gradile zajedno sa Srbijom i koje bi donijele višestruku korist ne samo Republici Srpskoj, već i BiH.

- Ustavni sud BiH sigurno će odbaciti ovu apelaciju, jer bi, u suprotnom, proizveo političku, ali i ustavnu krizu u BiH - ocijenio je Petković.

On je rekao da je i pitanje vojne imovine u BiH identično ovom pitanju.

- Prvo je bila vojna imovina, sada su to rijeke, kasnije će biti putevi, poljoprivredno zemljište, šume. BiH želi da bude centralizovana zemlja, odnosno želi da razvlasti sva ovlaštenja Republike Srpske, da joj se oduzme sva imovina, a što znači prekrajanje BiH - istaknuo je Petković.

Komentarišući najave opozicije u Republici Srpskoj da će obezbijediti skupštinsku većinu u parlamentu RS i "srušiti" Vladu Republike Srpske, Petković je rekao da je opozicija gubitnik proteklih lokalnih izbora, kao i prethodnih parlamentarnih, i da ne vidi mogućnost da u naredne dvije godine stvori većinu u Narodnoj skupštini te da neće pobijediti na idućim parlamentarnim izborima.

Član Pravnog tima Ujedinjene Srpske Dragan Dakić rekao je novinarima da, kada se govori o koncesijama na rijeci Drini, da je riječ o velikoj investiciji od regionalnog, republičkog i državnog značaja, koju bez ikakvog ekonomski opravdanog razloga, a bez formalno pravnog utemeljenja, neko želi da ospori.

- Bosna i Hercegovina rizikuje odštetni zahtjev od Srbije, koji će izvjesno nastupiti u slučaju osporavanja ovog pravnog posla od Ustavnog suda BiH. Time ćemo dovesti budžet BiH pred veliki izazov plaćanjem međunarodne arbitraže - ukazao je Dakić.

Dvadeset četiri poslanika stranaka iz FBiH u Predstavničkom domu Parlamenta BiH podnijela su krajem decembra prošle godine zahtjev Ustavnom sudu BiH zbog odluka Republike Srpske o utvrđivanju uslova za dodjelu koncesija putem pregovaračkog postupka za izgradnju i korištenje hidroelektrana "Buk Bijela", "Foča" i "Paunci" na rijeci Drini u opštini Foča.

loading...

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...