KOŠARAC O ABAZOVIĆEVIM TVRDNJAMA: "Dritan je sarajevski student, dodvorava se političarima iz Sarajeva"

Košarac, koji je i visoki funkcioner SNSD-a, kazao je da “ne postoji nikakva Republika BiH” niti “bilo kakav dan Republike BiH”, što je potpredsjednik Vlade Crne Gore nekoliko puta ponovio putem društvenih mreža i izjava za regionalne medije.

  • Politika

  • 14. Jan. 2021  14. Jan. 2021

  • 4

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine Staša Košarac izjavio je da nema nikakve potrebe da se potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović "netačnim i neprimjerenim izjavama dodvorava političarima u Sarajevu niti da na bilo koji način opravdava sasvim ljudski i državnički potez predsjednika Vlade Crne Gore Zdravka Krivokapića, koji je u telefonskom razgovoru predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović čestitao dan RS", koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

“To je jedan potpuno normalan potez premijera Krivokapića, kome je sasvim jasno da su Srbi konstitutivan i državotvoran narod u BiH i da je Republika Srpska Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH potvrđena pravna i politička činjenica i da ima pravo da obilježava i slavi dan Republike”, rekao je Košarac u izjavi za Srnu.

Košarac, koji je i visoki funkcioner SNSD-a, kazao je da “ne postoji nikakva Republika BiH”, niti “bilo kakav dan Republike BiH”, što je potpredsjednik Vlade Crne Gore nekoliko puta ponovio putem društvenih mreža i izjava za regionalne medije.

“Abazović je sarajevski student i siguran sam da, kao doktor političkih nauka, vrlo dobro poznaje situaciju u BiH. Zato mislim da nije riječ o grešci, već o nejasnoj potrebi potpredsjednika Vlade Crne Gore da se dodvori političarima iz Sarajeva, od kojih većina ne razumije šta znače dobrosusjedski odnosi u regionu”, poručio je Košarac.

Kako je kazao, entitet Republika Srpska “ima i ustavno pravo da sa susjednim državama uspostavlja posebne paralelne odnose, čega je potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović, takođe, veoma svjestan”.

“Zato bi bilo dobro da u svojim izjavama ne upotrebljava terminologiju i nazive koji Srbe u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini asociraju na ružnu prošlost i vrijeđaju naša osjećanja”, zaključio je Košarac.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...