KAD SAM JE UGLEDAO, ODMAH SAM SE OZARIO...": Kolinda snimljena na Baniji, otkriveno šta radi bivša predsjednica Hrvatske u potresom pogođenom području

Razorni zemljotres Radoševićima je uništio sve materijalne uspomene i vrijednosti, ali kad su vidjeli da se bivša predsjednica lično zauzima za njihovo bolje sutra, 36-godišnji Ivica, gazda kuće koja je sravnjena sa zemljom, vidi svjetlo na kraju tunela.

  • Regija

  • 18. Jan. 2021  18. Jan. 2021

  • 0

Imanje osmočlane porodice Radošević u Novom Selištu nadomak Petrinje prije sedam dana posjetila je i bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. No, nije došla sama nego, ciljano, s ekipom stručnjaka na čiju će se inicijativu te uz finansijsku pomoć Radoševićima sagraditi nova betonska spratnica. Razorni zemljotres Radoševićima je uništio sve materijalne uspomene i vrijednosti, ali kad su vidjeli da se bivša predsjednica lično zauzima za njihovo bolje sutra, 36-godišnji Ivica, gazda kuće koja je sravnjena sa zemljom, vidi svjetlo na kraju tunela, piše "Jutarnji list".

- Kad me nazvao poznanik i rekao: 'Ivice, znaš kaj? Sutra ti stiže Kolinda', mislio sam da me zeza. Nisam odmah vjerovao iako se od prvog trenutka, kao i mnogi, angažirao da mi pomogne. A kad sam ju ugledao u dvorištu, ozario sam se. Ne samo ja nego i cijela obitelj. Srce mi je lupalo sto na sat. Ipak je ona bivša predsjednica i taj njezin potez nije bio politički motiviran. Pokazala je da je jedna od nas i da je socijalno osjetljiva. Pridržavala se epidemioloških mjera, razgovarali smo ugodno, raspitivala se o potresu, o mojoj obitelji, o cijelom kraju, što nam još treba i obećala se vratiti za tjedan, dva jer je došla u društvu stručnjaka koji su izmjerili teren i napravili skice te će mi sagraditi novu kuću na mjestu gdje je bila stara - kaže za "Jutarnji" Ivica Radošević, ne skrivajući zadovoljstvo obećanim. 

- Da sada moj otac vidi sve ovo, umro bi od tuge, a ne od raka, koji mi ga je uzeo. Kad su bageri počeli rušiti ostatke doma i odlagati šutu na susjedno dvorište, srce mi se kidalo, jer u otpad odlazi dio mog života, mojeg djetinjstva i moje sigurnosti. U ratu nam je ta kuća bila zapaljena, onda je godinama propadala, pa ju je država obnovila. Radovi su bili traljavi i bili smo sretni što imamo krov nad glavom, međutim, nisam očekivao da kuća može ovako nestati u sekundi - otkriva otac šestero djece. 

- Bio sam na poslu. Bio je pogreb i pripremao sam kola. Najednom je počelo jako tresti. Zabrinuo sam se za suprugu i šestero djece koji su bili kod kuće. Nisam znao jesu li dobro, a i sam sam bio izvan sebe, jer oko mene se sve urušavalo, pa vidjeli ste na što groblje liči, od uništenih grobnica do crkve. Potres je pokazao snagu i moć, ali i nama ljudima koliko smo krhki i ranjivi. Dojurio sam kući, a žena s djecom i ostalim mještanima bila je na ulazu dvorišta, kod ceste, jer nije bilo druge mogućnosti. Unutrašnjost kuće cijela se raspucala i izgledala je kao da će se sama srušiti s idućim jačim podrhtavanjem. Statičar je odmah stavio crvenu naljepnicu i bilo mi je jasno koja je sudbina našeg doma - opisuje Ivica, koji od dana potresa spava u kamp-kućici kod sestrične. Iz urušene kuće nije uspio spasiti ništa od stvari pa ni neke dokumente.

Nije trebalo dugo da se mjestom pročuje da će novu kuću Radoševićima pomoći sagraditi bivša predsjednica Hrvatske.

- Možemo mi imati različita mišljenja o nekome i ne slagati se politički, ali dobra djela i inicijative treba svakom priznati. Bivša se predsjednica prilično dugo zadržala kod Ivice. Dok je hodala blatnjavim dvorištem i razgovarala sa susjedovom djecom te se igrala s njihovim psom, koji ju očito podsjeća na njezinu udomljenu Kiku, nitko od nas nije niti pomislio da bi to bila baš ona. Imala je masku i bila je odjevena radnički, za teren - priča stanovnik Novog Selišta, žaleći što nije znao da dolazi, jer bi se rado s njom fotografirao. Kako sada stvari stoje, u temelje novog doma bit će utkan i trud bivše predsjednice Hrvatske, čijem se ponovnom posjetu Radoševići raduju. Jer, bit će to korak bliže do novog doma na starome mjestu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...