TRIKOVI ZLATA VRIJEDNI: Jutarnji minusi su glavobolja za sve vozače koji nemaju garažu, evo šta uraditi ako se ne mogu otvoriti ZALEĐENA VRATA AUTOMOBILA

Ledena kiša, odmrznuti i ponovno smrznuti snijeg: i jedno i drugo može uzrokovati nakupljanje vode između dihtunga vrata ili u bravi i tamo se smrznuti.

  • Auto

  • 19. Jan. 2021  19. Jan. 2021

  • 0

Najgore je kada se vrata automobila više ne otvaraju. Majstori iz Njemačkog autokluba (ADAC) pišu o tom problemu i načinima njegovog rješavanja.

Prvo što treba učiniti jest provjeriti jesu li gumeni dithunzi na vratima automobila zamrznuti i spojeni ili je bravica zaleđena – ova druga opcija, naravno, ne predstavlja problem za automobile s centralnim zaključavanjem. Ako ključ ulazi u ključanicu i može se okrenuti, ali vrata se ne otvaraju, zamrzavanje je zbog gumenog ruba vrata. U tom slučaju nikada nemojte pokušavati nasilu otvoriti smrznuta vrata automobila. Jer, ako su gumene brtve na vratima i karoseriji slijepljene, materijal može popucati i moglo bi doći do ozbiljnije štete. Umjesto da prisilno povučete vrata, prvo biste trebali pritisnuti vanjsku stranu vrata automobila. Uz malo vještine, led može popucati između dithunga. Možete i lagano kucati po limenom dijelu vrata. Isprobajte i druga vrata: možda je suvozačeva vrata lakše otvoriti…

Vrlo važno: Prije početka putovanja, vozačeva vrata također se moraju moći otvoriti izvana za bilo kakvu pomoć. Druga mogućnost: zagrijati vodu na cca. 50 stepeni, a zatim pažljivo sve to izlijte na okvir vrata. Ali, nikada nemojte koristiti kipuću vodu, ona može oštetiti boju. I ne prelijevajte je preko stakla: nagli porast temperature može uzrokovati pucanje ili pucanje stakla. Ako se vrata mogu ponovno otvoriti, osušite unutrašnjost vrata i dihtunge vrata kako biste spriječili njihovo ponovno smrzavanje.

Ako je brava zamrznuta, prvo isprobajte hemijski odmrzavač. Alternativa bi bila uglavnom sredstvo za dezinfekciju koje sadrži alkohol, a koje mnogi ljudi ionako uvijek imaju u džepu kaputa. Ako pri ruci nema leda, bio bi od pomoći upaljač kojim ćete zagrijati ključ automobila. Zatim pažljivo i polako umetnite topli ključ u bravu i okrenite ga: tako se led u bravi može odmrznuti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...