PORSCHE 914 NE PROIZVODI SE 45 GODINA: A uskoro će opet u prodaju

Najmanji Porsche sada se vraća.

  • Auto

  • 19. Jan. 2021  19. Jan. 2021

  • 0

Sve je više automobila koji na tržište stižu kao reinkarnacije klasika sa modernijom tehnologijom. 

Tzv. restomodovi su sve popularniji, a tu definitivno prednjači Porsche kao osnova. Najnoviji je 914, maleni roadster s kraja šezdesetih koji i nije ostvario neki zapaženiji rezultat. Najmanji Porsche se sada vraća, i to zahvaljujući dizajnerskom studiju Fifteen Eleven Design, koji je napravio dizajnersko rješenje moderne interpretacije roadstera.

A njima se s tehnološke strane pridružio sestrinski Mellors Elliot Motorsport, koji iza sebe ima nekoliko zanimljivih projekata, od WRC prerada do restauracije trkaćih klasika. 

Zasad postoje samo renderi, a oni tek minimalno mijenjaju vizuru originala. Auto je nešto širi i dobiva LED tehnologiju svjetala, dok je ostalo većinom isto. Vizuelno, jer tehničku potporu daje Porsche Cayman (serija 987) sa 3,4-litrenim šestocilindrašem i maksimalnih 295 konjskih snaga i 340. Nevjerovatan je to skok u odnosu na original, koji nije išao dalje od dva litra zapremine i atmosferske tehnologije, prenosi "Index Auto".   

Zato u igri ostaje koncept stražnjeg pogona i ručnog mjenjača. 

I nemojte misliti da će sve stati tu. "Prečesto slušamo o renderima koji nikad ne zažive. Mi, pak, ulažemo sve napore da osiguramo provođenje projekta od koncepta do gotovog automobila", rekao je Chriss Mellors, direktor kompanije. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...