POSLJEDNJI SATI NA VLASTI: Trump u oproštajnom obraćanju naciji poručio: "Naš pokret je tek započeo, molim se za Bidena..."

Donald Trump održao je govor dan uoči inauguracije Joea Bidena, kojoj neće prisustvovati.

  • Svijet

  • 19. Jan. 2021  20. Jan. 2021

  • 0

Odlazeći američki predsjednik Donald Trump je održao oproštajni govor u kojem je naveo da će se moliti za uspjeh administracije Joea Bidena, te naglasio da je zaslužan za formiranje najvećeg političkog pokreta u državi.Na početku govora se obratio svim Amerikancima navodeći da je prije četiri godine njegova administracija nastojala učiniti Amerikom ponovo velikom ("Make America Great Again"), kako je i glasio njegov slogan tokom kampanje.

"Dok završavam svoju dužnost kao 45. američki predsjednik stojim pred vama ponosan na ono što smo postigli zajedno. Uradili smo sve ono što smo planirali i mnogo više. Ove sedmice ćemo inaugurirati novu administraciju i molim za njihov uspjeh te za sigurnost svih Amerikanaca. Osim toga, želim novoj administraciji mnogo sreće što je veoma važna riječ", kazao je Trump ne navodeći ime Joea Bidena.

U svom obraćanju se zahvalio članovima svoje administracije i svima onima koji su podržavali njegovu politiku i ideologiju te mu pomogli da se bori na svom predsjedničkom putu. Posebnu zahvalnost je uputio prvoj dami - supruzi Melaniji, sinovima, kćerkama i ostalim članovima porodice.

"Želim se zahvaliti i pripadnicima oružanih snaga koji su nas štitili i radili svoj posao izvrsno. Što je najvažnije želim se zahvaliti svim Amerikancima koji su mi pružili priliku da budem njihov predsjednik, zaista to je jedna velika čast i privilegija. Vi ste jedna odana i miroljubiva nacija koja želi uraditi sve što je u njihovoj moći da Amerika bude uspješna", naglasio je.

Trump je spomenuo i napade na Capitol 6. januara navodeći kako je svjestan da je to mnoge povrijedilo. Dodao je da je taj politički napad, zapravo napad na sve ono što su Amerikanci njegovali i da se to ne može nikada tolerisati.

Kazao je da je prije četiri godine došao poput "outsidera" kao kandidat za predsjednika SAD-a s obzirom na to da se nikada ranije nije bavio politikom. Ipak, kako je dodao, vidio je potencijal među Amerikancima koji su nezaustavljivi kada je potrebno Ameriku staviti na prvo mjesto.

"Amerika je meni mnogo toga dala, zato ću zauzvrat i ja njoj zajedno sa milionima vrijednih patriota koji žive u ovoj zemlji. Izgradili smo najveći politički pokret u historiji naše države, najveću ekonomiju na svijetu. Nismo se vodili time ko je ljevica, a ko desnica ili republikanac i demokrata već smo se samo borili za dobro cjelokupne nacije. Pod mojim vodstvom SAD su revitalizirale naše saveze i okupile sve nacije svijeta da se suprotstave Kini", tvrdi Trump.

Dodao je da je rezultat smjele diplomatije za vrijeme njegove vlasti postizanje niz historijskih mirovnih sporazuma na Bliskom istoku te da je posebno ponosan što je prvi predsjednik koji nakon decenija nije započeo nove ratove. Kazao je da je to zora novog Bliskog istoka te da je vratio američke vojnike kući.

Spomenuo je i koronavirus koji je, prema njegovim riječima, promijenio smjer djelovanja vlasti navodeći da se Amerika opet dobro izborila i nadmašila mnoge druge zemlje zahvaljujući nevjerovatno izgrađenoj ekonomiji te naveo mnoge druge uspjehe poput proizvodnje dvije vakcine protiv koronavirusa u rekordnom roku.

"Žalimo za svakim izgubljenim životom i u njihovu čast ćemo se boriti protiv pandemije. Dok su se ostale ekonomije borile opstati, mi smo predstavili najbrži paket pomoći i njenog oporavka, spasili smo više od miliona poslova, izdvojili 4.000 milijardi dolara za pomoć tokom pandemije", kazao je.

Naglasio je da svaki čovjek treba imati jednak tretman, prava i biti jednak pred drugima i poštovan jer je svakog čovjeka Bog stvorio kao jednakog.

Donald Trump je održao govor dan pred inauguraciju Joea Bidena kojoj neće prisustvovati.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...