NEVJEROVATAN POTEZ ZA KRAJ: Donald Trump donio posljednju odluku kao predsjednik SAD-a, unatoč upozorenjima Bijele kuće...

Američki predsjednik je u posljednjim satima mandata pomilovao i repere Lila Waynea i Kodaka Blacka koji su osuđeni prema saveznom zakonu zbog oružja te bivšeg gradonačelnika Detroita Kwamea Kilpatricka koji je služio 28-godišnju zatvorsku kaznu zbog korupcije.

  • Svijet

  • 20. Jan. 2021  20. Jan. 2021

  • 0

Američki predsjednik Donald Trump pomilovao je bivšeg savjetnika Bijele kuće Stevea Bannona u sklopu vala pomilovanja posljednjeg dana na dužnosti, rekao je visoki dužnosnik.

Očekuje se da Trump neće pomilovati sebe, članove porodice ni svog privatnog advokata Rudya Giulianija, koji je bio glasan zagovornik predsjednikovih tvrdnji o izbornoj prevari na predsjedničkim izborima 3. novembra, tvrde izvori.

Bannon je bio važan savjetnik Trumpove predsjedničke kampanje 2016., a prošle godine je optužen da je prevario donatore online kampanje “Gradimo zid”, koja je skupila 25 miliona dolara.

Trump je, suprotno savjetima dužnosnika Bijele kuće, pomilovao Bannona, s kojim je obnovio odnos dok je tražio od njega podršku za svoje nedokazane tvrdnje o izbornoj prevari.

Bannon tvrdi da nije kriv, a prema riječima bivšeg tužioca Daniela Alonsa, još može biti optužen pred sudom u New Yorku.

Američki predsjednik je u posljednjim satima mandata pomilovao i repere Lila Waynea i Kodaka Blacka koji su osuđeni prema saveznom zakonu zbog oružja te bivšeg gradonačelnika Detroita Kwamea Kilpatricka koji je služio 28-godišnju zatvorsku kaznu zbog korupcije.

Lil Wayne je u decembru priznao krivicu za ilegalno posjedovanje napunjenog, u zlato optočenog pištolja te je bio suočen s desetogodišnjom zatvorskom kaznom.

Trump naredio deklasifikaciju dokumenata o FBI-evoj istrazi 

Američki predsjednik Donald Trump naredio je nekoliko sati prije odlaska s dužnosti skidanje oznake tajnosti s dokumenata koji se odnose na FBI-evu istragu njegovih kontakata s Rusijom tokom predsjedničke kampanje 2016.

Trump, koji je dugo tvrdio da su demokrati koristili istragu kako bi ga zbacili s vlasti, rekao je u memorandumu da su prihvaćene redakcije koje je zatražio FBI kako bi se omogućilo javno objavljivanje dokumenata.

Odlazeći američki predsjednik naredio je posljednjeg dana svog mandata i prekid na 18 mjeseci udaljavanja državljana Venezuele koji žive u Sjedinjenim Državama.

Trump je naveo da tu odgodu nalaže pogoršanje stanja u Venezueli, za koje je rekao da predstavlja stalnu prijetnju nacionalnoj sigurnosti i dobrobiti američkog naroda.

No, iz naredbe su izuzeti su državljani Venezuele koji su, naprimjer počinili krivično djelo.

Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden rekao je krajem oktobra da će hitno odobriti humanitarnu zaštitu Venezuelcima koji žive u SAD-u.

Sjedinjene Države su posljednjeg dana Trumpovog mandata nametnule sankcije ruskom brodu za polaganje cijevi “Fortuna” koji radi na izgradnji Sjevernog toka 2.

Trumpova administracija utvrdila je i da je Kina počinila genocid i zločin protiv čovječnosti nad ujgurskim muslimanima u pokrajini Xinjiang, rekao je državni sekretar Mike Pompeo.

Trump je dan uoči inauguracije izabranog predsjednika Joea Bidena u 20-minutnom videoobraćanju rekao kako će se moliti za uspjeh nove administracije, a iako se radi o rijetkoj gesti dobre volje prema njegovom nasljedniku, Trump u videu nijednom imenom nije spomenuo Bidena.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...