ŽELJKO BAKALAR: CIK je svoj posao jučer završio, sada je sve na Gradu Mostaru

Centralna izborna komisija BiH je na sjednici održanoj 19. januara donijela Odluku o potvrđivanju i objavljivanju rezultata lokalnih izbora 2020. godine u gradu Mostaru, održanih 20. decembra 2020. godine.

  • Vijesti

  • 20. Jan. 2021  20. Jan. 2021

  • 0

U izjavi za N1 predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Željko Bakalar kazao je da je CIK svoj posao jučer završio.

“Ostalo je da još dodijelimo certifikate, teče rok za sazivanje konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća. Sada je sve na Gradu Mostaru, Statut i ostale aktivnosti”, naveo je Bakalar.

Prema utvrđenim rezultatima, najviše vijećnika u Gradskom vijeću Mostara će imati Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ BiH), ukupno 13, dok će "Koalicija za Mostar" (SDA, SBB, DF, SBiH, BPS) imati 11 vijećnika. Bh. bloku pripada šest, Hrvatskoj republikanskoj stranci tri, a Prvoj mostarskoj partiji i listi “Ostajte ovdje – Zajedno za naš Mostar” po jedan mandat.

Lokalni izbori u Mostaru održani su 20. decembra 2020. godine, nakon 12 godina. Nakon 12 godina zastoja, lideri SDA i HDZ-a BiH Bakir Izetbegović i Dragan Čović potpisali su u junu 2020. godine Sporazum u kojem je dogovoreno održavanje izbora u Mostaru.

Dogovor je postignut 17. juna nakon što je Mostarka Irma Baralija 2019. godine pred Evropskim sudom za ljudska prava dobila spor zbog neodržavanja lokalnih izbora u Mostaru.

Vjećnici će dvotrećinskom većinom odlučiti ko će biti novi gradonačenik grada na Naretvi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...