POČELA SASLUŠANJA O AFERI “IKONA”: Ukrajinci zatražili sastanak s Gordanom Tadić

U interesu rada na predmetu, navode, za sada više informacija ne mogu davati.

  • Vijesti

  • 20. Jan. 2021  20. Jan. 2021

  • 2

Iz Tužilaštva BiH danas su saopćili da postupajući tužilac u predmetu poznatom kao "Ikona", intenzivno poduzima aktivnosti na prikupljanju dokaza i saslušanju svjedoka.

“Saslušan je određen broj svjedoka, među kojima i veleposlanik BiH u Rusiji, te je upućena zamolba za pružanje međunarodne pravne pomoći nadležnim institucijama. U ovom predmetu poduzimat će se dalje radnje u cilju utvrđivanja svih činjenica i prikupljanja dokaza. Ujedno, informiramo javnost da je Tužiteljstvo BiH​ jučer, 19. januara, zaprimilo zamolbu za sastanak glavne tužiteljice sa veleposlanikom Ukrajine za Bosnu i Hercegovinu”, navode iz Tužilaštva BiH.

U interesu rada na predmetu, navode, za sada više informacija ne mogu davati.

Ranije su za N1 kazali da će svi akteri posjete biti saslušani, kao i sva tri člana Predsjedništva.

“Također će se saslušati i sve osobe koje su sudjelovale u organiziranju ove posjete, kao i sva tri člana Predsjedništva BiH, zbog eventualnih propusta i dešavanja kojima je narušen ugled Bosne i Hercegovine”, navedeno je u odgovoru za N1.

Ikona koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio minstru vanjskih poslova Rusije Sergeju Lavrovu, vraćana je u Bosnu i Hercegovinu.

“Ja sam lično donio ikonu iz Moskve i predao je u kabinet predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika”, rekao je ambasador BiH u Rusiji Željko Samardžija.

On je kazao da je potom obavijestio povratno rusku stranu Ambasade u Moskvi da je ikona vraćena darodavaocu, odnosno u kabinet predsjedavajućeg Predsjedništva BIH Milorada Dodika, koji se tada nalazio u Univerzitetskom kliničkom centru Banja Luka zbog zaraze koronavirusom.

U noti koju je od Ruske Federacije dobila Ambasada BiH u Moskvi, kako kaže Samardžija, moli se poklonodavac da putem zvaničnih agencija, prije svega Interpola, izvrše provjere o porijeklu ikone.

Pozlaćenu ikonu, koja je nastala prije 300 godina i pronađena u Luganjsku, koji se nalazi na okupiranoj teritoriji Ukrajine, Milorad Dodik uručio je ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu tokom sastanka održanog 14. decembra u Istočnom Sarajevu.

Nakon toga, Ambasada Ukrajine u Bosni i Hercegovini uputila je notu Ministarstvu vanjskih poslova BiH u kojoj su ih zamolili za “detaljne informacije o porijeklu ovog predmeta ukrajinske kulturne baštine”.

Rusija je 23. decembra vratila Ambasadi Bosne i Hercegovine u Moskvi pozlaćenu ikonu nakon što je izražena sumnja da se radi o ukrajinskom nacionalnom blagu.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine formiralo je 18. decembra predmet kako bi izvršilo provjere „u vezi s ikonom Svetog Nikole koju je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, poklonio ministru Sergeju Lavrovu“.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...