DODIK I NJEGOV POKLON LAVROVU NISU ZABORAVLJENI: Tužilaštvo BiH zbog afere ‘Ikona’ saslušalo glavnog inspektora SIPA-e

Protiv njega je podnesena anonimna krivična prijava po kojoj je on po nalogu ‘bošnjačkih političara’ otputovao u Ukrajinu i donio ikonu u BiH, koja je kasnije ‘poturena’ Dodiku kako bi se izblamirao.

  • Vijesti

  • 25. Avg. 2021  

  • 0

Dok se protiv Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH i predsjednika SNSD-a kamaraju krivične prijave pred Tužilaštvom BiH, istraga vezana za famoznu ikonu čini se da je skrenuta u pogrešan pravac.

Naime, prilikom posjete ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova BiH, Milorad Dodik poklonio mu je ikonu, za koju je Ukrajina rekla da pripada njima i da je ukradena.

Lavrov je ikonu vratio u BiH, a Tužilaštvo BiH formiralo je predmet te putem međunarodne pravne pomoći počelo skupljati dokaze u ovom slučaju.

Tužilaštvo je čak i saslušalo nekoliko svjedoka među kojima je i sam Dodik. Pored njega saslušani su Željko Komšić i Šefik Džaferović – kao članovi Predsjedništva BiH, Željko Samardžija, ambasador BiH u Rusiji, ali i Dodikovi saradnici koji su bili uključeni u prokol posjete ruskog šefa diplomatije.

U međuvremenu je Dodik mijenjao priče o tome kako je došao do sporne ikone, a Tužilaštvo BiH se više nije ni oglašavalo o ovom predmetu.

Međutim, kako Raport otkriva Tužilaštvo je ipak ispitalo još neke ljude.

Kako nam je rečeno, u Tužilaštvo BiH bio je pozvao i Vahidina Šahinpašića, glavnog inspektora SIPA-e. 

Protiv njega je, kako saznaje ovaj portal podnesena anonimna krivična prijava po kojoj je on po nalogu ‘bošnjačkih političara’ otputovao u Ukrajinu i donio ikonu u BiH, koja je kasnije ‘poturena’ Dodiku kako bi se izblamirao.

Tužioci su ovu anonimku očigledno shvatili ozbiljno pa su Šahinpašića pozvali na saslušanje. Glavni inspektor SIPA-e na kraju je donio pasoš kako bi se dokazalo da nije putovao van BiH u tom periodu, ali i da nije bio u Ukrajini.

Prije mjesec smo Tužilaštvu BiH poslali upit kako bi dobili i zvaničnu potvrdu ovih navoda, ali odgovor nikad nismo dobili. Ukoliko ga dobijemo, objavićemo ga, prenosi Raport.ba

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...