SUD BiH PRESUDIO: Sakib Mahmuljin osuđen na 10 godina zatvora za ratne zločine!

Nekadašnji komandant Trećeg korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) Sakib Mahmuljin osuđen je prvostepenom presudom na 10 godina zatvora.

  • Vijesti

  • 22. Jan. 2021  22. Jan. 2021

U optužnici se navodi da je u toku rata u Bosni i Hercegovini, oružanog sukoba između Armije Republike Bosne i Hercegovine i Vojske Republike Srpske na području općine Zavidovići, optuženi Sakib Mahmuljin, u svojstvu komandanta 3. korpusa Armije RBiH, u čijem sastavu je djelovao i Odred „El Mudžahidin", u toku 1995. godine, dok je trajala vojna operacija Armije RBiH na širem području Zavidovića i Vozuće, u okviru koje su pripadnici Odreda „El Mudžahidin“ počinili ratne zločine nad ratnim zarobljenicima i civilima srpske nacionalnosti na tom području, nije ništa preduzeo kako bi spriječio navedeni zločin, iako je imao informacije da se pripadnici ovog odreda spremaju počiniti zločin, te da nakon počinjenog zločina nije preduzeo ništa kako bi kaznio počinioce zločina.

Optužnica optuženog Sakiba Mahmuljina tereti da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika i ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je 31. decembra 2015. godine optužnicu koja optuženog Sakiba Mahmuljina tereti da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika i ratni zločin protiv civilnog stanovništva u vezi s članom 144., 143. i 142. KZ SFRJ.

Na ročištu za izjašnjenje o krivici, održanom 4. februara 2016. godine pred Odjelom I za ratne zločine Suda, u predmetu "Sakib Mahmuljin", optuženi Sakib Mahmuljin izjasnio se da nije kriv za krivična djela ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika i ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Vezane vijesti

trenutak ...