"ODBRANIO SAM SE OD SVOJIH": Hrvatski general otkrio ko mu je pokušao podmetnuti odgovornost za zločine u tzv. Herceg-Bosni

Govoreći povodom današnjeg skandala u Hrvatskoj kada je nekoliko mladih ljudi došlo na obilježavanje godišnjice operacije “Gusar” s obilježjima HOS-a, general HV-a Luka Džanko prisjetio se i istražnih radnji koje su protiv njega proveli istražitelji Haškog tribunala.

  • Regija

  • 22. Jan. 2021  22. Jan. 2021

  • 2

Portal “Index” naglašava da, uprkos svim zaslugama u ratu, general Luka Džanko nije bio miljenik politike.

“Penzionisali su ga već 1996. godine, a kada su ga haški istražitelji osumnjičili da je prekršio ratno pravo i počinio ratne zločine na južnom bojištu i u Bosni i Hercegovini, sam je organizirao svoju obranu te nakon razgovora s istražiteljima dokazao da ga nemaju za šta sumnjičiti. Republika Hrvatska nije mu niti pomogla platiti 160 hiljada kuna sudskih troškova”, piše “Index”.

Posebno je zanimljiva izjava generala Džanke o razlozima istraživanja njegove ratne uloge u BiH od strane haških istražitelja.

"Obranio sam se od svojih, jer su mi upravo oni spakirali ni manje ni više nego da sam odgovoran za kršenje humanitarnih prava u BiH, kao i za sve logore koji su tamo postojali! Učinila je to služba sigurnosti ondašnje Herceg-Bosne zajedno s hrvatskom službom sigurnosti. Da nisam imao originalne dokumente za moje djelovanje, od direktive predsjednika Tuđmana do Bobetkove zapovijedi, ja danas ne bih bio na slobodi", rekao je Džanko.

Nema sumnje da se njegova izjava odnosi na gospodare života i smrti i lidere tzv. Herceg-Bosne Gojka Šuška, Matu Bobana i Mladena Naletilića Tutu, ali i na Miroslava Tuđmana, koji je rukovodio hrvatskom službom sigurnosti. 

(SB/Index.hr)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...