BOLESNO STANJE: Hematologinja upozorava na 6 važnih činjenica o anemiji koje sigurno niste znali

Anemija je česta pojava, a neke činjenice o njoj sigurno niste znali.

  • Zdravlje

  • 22. Jan. 2021  22. Jan. 2021

  • 0

Anemija je jedna od najčešćih bolesti ili, bolje rečeno, bolesnih stanja u medicini. Može se pojaviti ili kao bolest ili, što je češće, javlja se uz brojne druge bolesti. Definiramo je kao stanje smanjenog broja crvenih krvnih tjelešaca (eritrocita) u perifernoj krvi.

Puno se češće koristi određivanje pigmenta u crvenim krvnim ćelijama, hemoglobina koji služi kao glavni prenosilac kisika u krvi čiji je nivo u anemiji snižen. Valja naglasiti da sve hronične upalne bolesti mogu uzrokovati posljedice slične anemiji zbog manjka željeza.

Kao i za većinu bolesti, tako se i za pojavu anemije navode brojni rizični faktori. Naprimjer, osobe s hroničnim bolestima podložnije su nastanku anemije.

Ovo je šest činjenica koje niste znali o anemiji:

1. Anemija je jedna od najčešćih bolesti u medicini koja pogađa oko 30 posto stanovništva, a više od 50 posto njih ima za uzrok nedostatak željeza.

2. Slabost, malaksalost, pospanost, omaglice, vrtoglavice, glavobolje, zujanje u ušima te lupanje srca su najčešći simptomi anemije.

3. Osobe s hroničnim bolestima podložnije su nastanku anemije.

4. Žene nakon obilnih menstrualnih ciklusa mogu postati anemične, a trudnoća može potaknuti promjene u krvi koje rezultiraju anemijom.

5. Ako ne paze da unose dovoljno željeza i vitamina B12, vegetarijanci i vegani češće su anemični zbog specifične prehrane.

6. Opterećenje željezom nastaje kada unos željeza premašuje mogućnosti fiziološke pohrane te se ono nakuplja u tijelu (jetri, srcu, gušterači, slezeni, koži, zglobovima i žlijezdama), a tokom godina skladišteno željezo može uzrokovati zatajenje tih organa i hronične bolesti, kao što su ciroza, dijabetes i zatajenje srca, pojasnila je prof. dr. sc. Antica Duletić-Načinović, dr. med., hrvatska specijalistica hematologije.

(SB/Ordinacija.vecernji.hr)    

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...