BIO JE IDOL GENERACIJE, JEDAN OD NAJVEĆIH: Genijalac s Kovača, po svemu poseban, njegovo ime završilo je u pjesmi „Zabranjenog pušenja“, a kada je umro, svi su plakali

„Slobodna Bosna“ donosi novu zanimljivu priču iz historije.

  • Jeste li znali

  • 24. Jan. 2021  25. Jan. 2021

  • 1

Glavni junak naše današnje priče je legendarni Asim Ferhatović Hase,  bosanskohercegovački nogometaš po kojem danas ime nosi olimpijski stadion Koševo.

Rođen je u Sarajevu, 24. januara 1933., gdje je i otpočeo svoju fudbalsku karijeru 1945. Član fudbalskog kluba Sarajevo postao je 1948. Prvu utakmicu u dresu svog matičnog kluba odigrao je 1952. godine protiv Zagreba. U prvom timu nastupao je do 1967., odigravši 422 utakmice i uz 198 postignutih golova. Godinama je bio najbolji igrač Sarajeva i jedan od najboljih nogometaša Jugoslavije. U prvenstvenoj sezoni 1963/64. bio je i najbolji strijelac Prvenstva Jugoslavije sa 19 golova.

Nogomet je igrao isključivo iz ljubavi. Kratko vrijeme proveo je u Turskoj, ali je za njega postojao samo jedan klub - Sarajevo. Za A reprezentaciju Jugoslavije odigrao jednu utakmicu. U analima fudbala zapisano je da je Asim Ferhatović 8. oktobra 1961. u Beogradu igrao za najbolju jugoslavensku selekciju koja je pobijedila Južnu Koreju sa 5:1. Kao nogometaš često je biran među najbolje sportiste Bosne i Hercegovine. Stadion FK Sarajevo, olimpijski stadion Koševo, sada nosi naziv stadion Asim Ferhatović - Hase.

Ima još dosta neobičnih priča o igri fudbalskog kaligrafa. On je 1963. godine otišao u Tursku i sklopio ugovor s Fenerbahceom. Svakodnevno je s telefonom kontaktirao s klubom u Sarajevu. Jednog dana mu je u telefonskom razgovoru sekretar Budo Vuković rekao da su u nevolji uoči susreta sa Željezničarom, jer nemaju valjanu ekipu. Hase je na to odgovorio da odmah kreće u Sarajevo. Položio je turskom klubu novčanu garanciju da će se vratiti za desetak dana, dobio ispisnicu, stigao u Sarajevo, ponovo se registrovao za matični klub i za nekoliko dana stekao pravo igranja. Utakmica na Grbavici bila je burna. Željo je imao odličnu ekipu, ali Ferhatović je bio neuhvatljiv. Sarajevo je dobilo taj susret sa 3:2, a poslije postignutog gola Hase je u oduševljenju i trku naletio na stativu koja je pukla.

I ponovni njegov dolazak u Tursku nakon te utakmice na Grbavici bio je privremen. Odigrao je tamo samo devet utakmica i dao više novca turskom klubu nego što je dobio, samo da ga pusti u šeher.

U vrijeme rođenih šezdeset i neke, Hase je bio vlasnik ćevabdžinice "9" i glavni junak jedne pjesme. No, pjesma, nije pjevala o njemu, nego o sasvim drugom čovjeku, drugu Titu. Za navijače Sarajeva, Asim Ferhatović je bio najbolji, a za navijače Želje bio je samo mahalski dribler. Kada je umro, u 54. godini života, grupa Zabranjeno pušenje objavila mu je osmrtnicu u Oslobođenju, na kojoj je pisalo: "Jedan je Hase". Hase je ušao u legendu i više nije bilo važno ko za koga navija…

(SB)

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...