KORONA-KRIZA KATAPULTIRALA IH JE NA SAMI VRH: Ova je zemlja preskočila SAD i postala najveća na svijetu po direktnim stranim investicijama

Sveukupno, izvještaj je utvrdilo da su se direktna strana ulaganja smanjila na globalnom nivou usljed pandemije koronavirusa.

  • Ekonomija

  • 25. Jan. 2021  25. Jan. 2021

  • 0

Kina je prošle godine preskočila SAD i postala najveća primateljica direktnih stranih investicija (FDI).

U Kinu su prošle godine investirane 163 milijarde dolara, dok su se Sjedinjene Države morale zadovoljiti sa 134 milijarde dolara investicija, pokazuju podaci UNCTAD-a, objavljeni u nedjelju.

Usporedbe radi, u 2019. godini SAD je primio 251 milijardu dolara investicija, a Kina 140 milijardi dolara.

Sveukupno, izvještaj je utvrdilo da su se direktna strana ulaganja smanjila na globalnom nivou usljed pandemije koronavirusa.

Direktna strana ulaganja opala su za 42 posto u 2020. godini, na 859 milijardi dolara, što je pad od čak 30 posto ispod nivoa iz finansijske krize 2009. godine, piše "Seebiz".

Razvijene zemlje lani su bile teže pogođene od takozvanih zemalja u razvoju. Ulaganja u SAD opala su za 49 posto, nešto manje od prosjeka razvijenih zemalja od 69 posto.

Direktna strana ulaganja u zemljama u razvoju opala su za relativno umjerenih 12 posto.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...