AMERIKANCI OTKRILI KARTE: Nakon više od 20 godina, naručuju najmoćnije borbene avione, ali ni to nije sve...

O kupovini sasvim novih primjeraka F-16 sada, navodno, razmišlja i Ratna avijacija SAD-a.

  • HiTec

  • 25. Jan. 2021  25. Jan. 2021

  • 0

Otprilike dvadeset godina nakon posljednje narudžbe, oni bi mogli u narednom razdoblju Lockheed Martinu poslati novu narudžbu za još jednu tranšu ovih aviona, piše "Aviation Week".

Ovaj je prijedlog sastavni dio budžeta avijacije za 2023. godinu, u kojem se navodi da, umjesto donedavno jedinog planiranog novog modela, relativno neuspješnog F-35, u plan nabave ima ući više različitih modela aviona. Među njima bi se našao nezaobilazni F-16, a spominju se i F-15EX, autonomni avioni, ali i višenamjenski avioni nove generacije, navodno nedavno razvijeni u vrlo kratkom roku.

Kao razlog za promjene plana nabave navode se taktičke potrebe 2020. godine, kao i strateške odluke vojnog vrha. Američka Ratna avijacija trenutno na raspolaganju ima više od 900 komada Lockheed Martinovoga F-16, čija je prosječna starost 28,7 godina. Prve primjerke na raspolaganje su dobili prije 42 godine. Ako bi naručivali nove, bili bi to vrlo vjerojatno aktuelni modeli F-16 Block 70/72, odnosno F-16V.

S druge strane, narudžbe za F-35 trebale bi stati na 1.050, umjesto izvorno planirana 1.763 komada.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...