DRAMA IZNAD MRKONJIĆ-GRADA ZAVRŠILA JE NA FILMU: Nakon što je oboren lovac F-16, uslijedila je munjevita akcija američkih specijalaca u bosanskim planinama…

"Slobodna Bosna" donosi novu zanimljivu priču iz historije.

  • Jeste li znali

  • 03. Jun. 2021  03. Jun. 2021

  • 0

Naša današnja priča vodi vas na početak juna 1995. godine, u vrijeme kada se dogodio incident po kojem je snimljen film "Iza neprijateljskih linija" (engl. "Behind Enemy Lines") s Owenom Wilsonom i Genom Hackmanom.

Iznad BiH srušen je američki avion tipa F-16 Fighting Falcon. Pilot Scott O’Grady sigurno se izbacio prije nego što je avion uništen i padobranom se spustio u bosanske planine.

No, za razliku od filma, avion F-16 je jednosjed pa je O’Grady bio sam u njemu. Obaranje se dogodilo nedaleko od Mrkonjić-Grada, na području pod kontrolom Vojske Republike Srpske. Srpski vojnici su srušili avion protuzračnim raketnim sistemom tipa 2K12 Kub. Kad je sletio, pilot O’Grady namazao je lice blatom. Kad su srpske jedinice došle do sjedala s padobranom, sakrio se u blizini legnuvši licem prema zemlji.

Udarali su puškama po zemlji u blizini njega, ali ga nisu otkrili. Skrivao se po planinama šest dana jedući lišće, travu i kukce. U misiju spašavanja krenuli su američki marinci s dva teška Sea Stallion helikoptera i 51 vojnikom, poletjevši s nosača helikoptera USS Kearsarge u Jadranu.

Uspješno su pokupili O’Gradyja, ali kad su se helikopteri vraćali, Karadžićeva vojska ih je gađala protuzračnim raketama i pucala na njih iz ručnog oružja. Helikopteri su zadobili rupe od metaka, ali su se ipak uspjeli sigurno vratiti na nosač.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...