SKANDAL U MINISTARSTVU VANJSKIH POSLOVA: Zamjenik ministra Josip Brkić ugrožava naš eurointegracijski put!

Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH Josip Brkić napisao je na svom Twitter profilu da ministrica Bisera Turković veličanjem osuđenog ratnog zločinca Sakiba Mahmuljina ugrožava put Bosne i Hercegovine u Europsku uniju.

  • Mini market

  • 25. Jan. 2021  25. Jan. 2021

  • 6

- Prije par mjeseci je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Mass, dok je Njemačka predsjedala Vijećem Europske unije, poslao jasnu poruku o negiranju ratnih zločina i veličanju ratnih zločinaca u BiH.

Ministrica vanjskih poslova BiH Turković, relativiziranjem presude Suda BiH, ugrožava naš eurointegracijski put i čini ga neizvjesnim - napisao je Brkić na Twitteru.

Sud Bosne i Hercegovine izrekao je nepravosnažnu presudu kojom je proglasio penzionisanog generala Armije RBiH Sakiba Mahmuljina krivim po komandnoj odgovornosti za ratne zločine na području Zavidovića i planine Ozren tokom završnih ratnih operacija 1995. godine i osudio ga na 10 godina zatvora.

Riječ je, dakle, o NEPRAVOSNAŽNOJ presudi na koju je odbrana generala Mahmuljina najavila žalbu. HDZ-ov zamjenik ministra Josip Brkić zanemaruje presumpciju nevinosti, koja spada u temeljna načela evropskog sistema ljudskih prava i ima ključnu ulogu u osiguravanju prava osobama koje se nalaze u krivičnom postupku. Riječ je o pravnom mehanizmu kojim se osigurava da je svaka osoba nevina dok joj se ne dokaže krivica. 

Podsjećamo, advokat genarala  Sakiba Mahmuljina ,Fahrudin Ibrišimović, najavio je žalbu na prvostepenu  presudu kazavši pritm da  "izrečena presuda ima puno dubioza koje Sud nije riješio".

 Ibrišimović je kazao da je odbrana očekivala oslobađajuću presudu.

Krivični postupak protiv generala Mahmuljina još je u toku i HDZ-ov ministar Brkić nema pravo generala Mahmuljina nazivati ratnim zločince sve dok Sud BiH eventualno ne izrekne takvu KONAČNU presudu. Sve do tada, general Mahmuljin je nevin, i to zamjenik ministra Josip Brkić mora uvažavati. U protivnom, "ugrožava naš eurointegracijski put i čini ga neizvjesnim", kako je to neoprezni Brkić napisao za svoju šeficu Biseru Turković.  

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...