MOSKVA NIJE HTJELA DA SE SAZNA: Evo šta su Rusi namjerno prešutjeli nakon važnog razgovora Bidena i Putina...

Američki predsjednik Joe Biden održao je prvi telefonski razgovor s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

  • Svijet

  • 27. Jan. 2021  27. Jan. 2021

  • 0

Associated Press poziva se na dvoje anonimnih visokih dužnosnika administracije koji su rekli da je Biden ovim razgovorom htio odlučno prekinuti "toplu retoriku" koju je bivši američki predsjednik Donald Trump uspostavio sa Putinom. Istovremeno, Biden je htio sačuvati prostor za diplomatiju te je predložio ruskom predsjedniku produljenje sporazuma o kontroli naoružanja, koji istječe krajem sljedećeg mjeseca.

Informaciju je potvrdila glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki, koja je rekla da su teme razgovora bile Bidenov prijedlog za produljenje "New START" ugovora o smanjenju strateškog nuklearnog naoružanja s Rusijom na sljedećih pet godina, kao i američka "snažna potpora suverenitetu Ukrajine" tokom sve veće ruske agresije.

Osim toga, razgovarali su i o kibernetičkom proboju u SolarWinds, čiji se dosezi još istražuju, o ruskom miješanju u američke predsjedničke izbore 2020. i o raspisivanju nagrade za ubijanje američkih vojnika u Afganistanu. Tema razgovora bilo je i trovanje Alekseja Navaljnog, koji je u posljednjih nekoliko mjeseci postao glavna opozicijska figura Putinu. Agencije javljaju da je Biden izrazio zabrinutost zbog njegovog hapšenja.

"Njegova namjera bila je jasno dati do znanja da će Sjedinjene Države djelovati čvrsto u odbrani naših nacionalnih interesa kao odgovor na zlonamjerne akcije Rusije", poručila je Psaki. Biden nije htio odgovarati na pitanja novinara o razgovoru.

Bijela kuća objavila je kratak sažetak razgovora na web-stranicama

"Predsjednik Joseph R. Biden razgovarao je danas s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Razgovarali su o spremnosti dviju zemalja da produže Novi sporazum START na pet godina, složivši se da njihovi timovi hitno rade na dovršetku produljenja do 5. februara", navodi se u saopćenju, "Također su se složili istražiti rasprave o strateškoj stabilnosti o nizu pitanja kontrole naoružanja i novonastalih pitanja sigurnosti."

Dvojica predsjednika složila su se i dalje održavati transparentnu i dosljednu komunikaciju, zaključuje se u izvještaju.

Agencije još navode da je Kremlj zatražio razgovor još prošle sedmice, ali je Biden htio prije toga pripremiti svoje ljude i razgovarati s europskim saveznicima o pitanjima koja se tiču Rusije, uključujući čelnike Njemačke, Velike Britanije i Francuske. Prije razgovora sa Putinom, konsultirao se i s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom. Glasnogovornica Bijele kuće rekla je, pak, da je telefonski razgovor inicirao američki predsjednik.

Kremlj je u saopćenju poručio da je Putin tokom razgovora istaknuo kako će "normalizacija odnosa Rusije i SAD-a zadovoljiti interese obiju zemalja" i "cjelokupne međunarodne zajednice". Njihov pregled poziva malo se razlikovao od onog koji je objavila Bijela kuća. Kremlj u saopćenju piše da su dvojica lidera razgovarala o "aktuelnim pitanjima", uključujući mogućnosti za saradnju u pandemiji koronavirusa, trgovinskim i ekonomskim pitanjima. Kremlj je kao teme razgovora još spomenuo i "unutrašnju ukrajinsku nagodbu", povlačenje Donalda Trumpa iz Sporazuma o otvorenom nebu i očuvanju iranskog nuklearnog sporazuma. Međutim, nisu naveli nijednu od "vrućih" tema koje je spomenula Bijela kuća u izvještaju. Zaključili su izvještaj riječima kako je razgovor bio "poslovan i iskren" te da su se dvojica lidera dogovorila da ostanu u kontaktu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...