DOMAĆE JE NAJBOLJE: Danas pravimo polaganu sirnicu, jelo koje obožavaju sve generacije

Naš današnji obrok gotov je za 35 minuta, donosimo recept za četiri osobe.

  • Gastro

  • 27. Jan. 2021  27. Jan. 2021

  • 0

SASTOJCI

500 g gotovih jufki

250 g kiselog vrhnja

250 g posnog sira

250 g jogurta

400 g kravljeg sira

400 ml slatkog vrhnja

5 jaja

¾ pakovanja praška za pecivo

2-3 kašičice soli

1 kašičica bibera

PRIPREMA

Prvo pripremite fil. Pomiješajte sve sastojke tako da prilikom dodavanja svakog sastojka uvijek dobro promiješate kako biste razbili sve grudvice.

Zagrijte rernu na 220 stepeni gornji/donji grijači.

Jufke izvadite iz pakovanja i poredajte jednu na drugu. Zatim stavite kalup na jufke i izrežite ih na veličinu kalupa. Ostatak jufki se, također, koristi za slaganje.

Od jufki u veličini kalupa, oduzmite dvije i stavite na stranu, jer će vam trebati za vrh.

Prvu jufku stavite u podmazan kalup i prelijte filom. Zatim slijedi druga jufka i ponovo fil. Postupak ponavljate dok ne potrošite sve jufke i fil.

Kad ste skoro završili, preostaju vam 2 jufke koje ste na početku stavili na stranu. Stavite ih na vrh tako da se u sredini lagano preklapaju i da vise preko kalupa. Ovaj vanjski dio pomoću noža ugurajte između kalupa i ostalih jufki s filom.

Zatim sirnicu prelijte sa malo otopljenog maslaca ili ulja. Pecite je na 220°C gornji/donji grijači između 35-40 minuta. Sirnica treba da poprimi zlatnožutu boju i prilikom pečenja se uvijek malo i napuše.

Poslužite uz jogurt.

Prijatno!

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...