PRAGMATIČNI NIJEMCI IMAJU GENIJALNO RJEŠENJE: Nema više soli na cestama koja uništava limariju na vozilima, čak će i uštedjeti veliki novac

U Bavarskoj traje pilot-program koji već godinu dana funkcionira s odličnim uspjehom.

  • Auto

  • 27. Jan. 2021  27. Jan. 2021

  • 0

Putarska služba u Dingolfingu koristi vodu od krastavaca umjesto klasične soli kako bi ceste bile sigurne zimi. Otpadne vode koje nastaju kao produkt proizvodnje kiselih krastavaca proizvođača delikatesnih proizvoda "Develey", sada zamjenjuju klasičnu sol za odleđivanje cesta. Mada se voda od krastavaca koja sadrži sol do sada zbrinjavala putem kanalizacijskog sistema, ona se sada šprica na ceste. U posebnom pogonu voda se tretira, čisti i dostavlja putarima kao salamura.

Recikliranjem slane vode smanjit će se ukupna količina soli koja se ispušta u okoliš. Voda od krastavaca dovoljna je za snabdijevanje skladišta za održavanje autoputeva u krugu od 85 kilometara od Dingolfinga tokom cijele zimske sezone.

Sol je ogroman teret za okoliš. Bavarsko Ministarstvo za stanovanje, gradnju i saobraćaj očekuje da će pilot-projektom ove godine uštedjeti 700 tona soli i 4,9 miliona litara vode. Proizvođač krastavaca mora, pak, uložiti mnogo manje novca u pročišćavanje otpadnih voda.

Tako su pragmatični Nijemci spojili ugodno s korisnim.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...