HEROJ KOJI SE NE ZABORAVLJA: Vojska Republike Srpske brutalno je tukla Alena, a onda se pojavio Srđan i stao pred zločince i njihove puščane cijevi (VIDEO)

Dvadeset osam godina prošlo je od smrti Srđana Aleksića, 27-godišnjeg mladića velikog srca, kojeg su pretukli pripadnici Vojske Republike Srpske, jer je pomogao svom sugrađaninu.

  • Društvo

  • 27. Jan. 2021  27. Jan. 2021

  • 1

Grupa pripadnika Vojske Republike Srpske je 21. januara 1993. godine legitimisala stanovništvo na pijaci u Trebinju. Nakon što su ustanovili da je jedan od legitimisanih Alen Glavović, pripadnici VRS-a počeli su ga maltretirati i tući. Srđan je priskočio u pomoć svom sugrađaninu Alenu, a četiri vojnika su kundacima pušaka istukla Srđana. 

Od zadobijenih povreda pao je u komu i preminuo 27. januara 1993. godine. Srđanov otac je u posmrtnici napisao "tragično je završio svoj život ispunjavajući ljudsku dužnost".

alt

Jedan od napadača na Srđana poginuo je tokom rata, dok su ostali osuđeni na 28 mjeseci zatvora.

Srđan Aleksić rođen je u Trebinju. Otac Rade je bio košarkaški trener. Majka mu je rano umrla, a brat poginuo u udesu motornim zmajem iznad Petrovog polja, u blizini Trebinja.

Srđan se amaterski bavio glumom, za šta je dobio i više nagrada. Nastavio je glumiti i tokom rata u predstavi "San ratne noći".

Srđanu Aleksiću posthumno je dodijeljena Povelja Helsinškog komiteta za ljudska prava u Bosni i Hercegovini.

Jedna ulica u Sarajevu je petnaest godina nakon Srđanove smrti nazvana po Srđanu Aleksiću. U obrazloženju je navedeno: "Bez ljudi kao što je Srđan Aleksić i njihovih herojskih djela, čovjek bi izgubio nadu u ljudskost, a bez nje naš život ne bi imao smisla."

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...