UIO BiH O SLUČAJU “IKONA”: Kako je ušla u BiH, kao diplomatska pošta koja se ne carini ili je prokrijumčarena?

Interesovanje za predmet pokazuju i ukrajinske diplomate s obzirom na prvobitne izjave da je ikona iz Ukrajine, iz grada Luganska.

  • Društvo

  • 27. Jan. 2021  27. Jan. 2021

  • 0

Tužilaštvo BiH uključuje se u provjere o porijeklu ikone koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu.

Interesovanje za predmet pokazuju i ukrajinske diplomate s obzirom na prvobitne izjave da je ikona iz Ukrajine, iz grada Luganska.

Da li je skupocjena ili, pak, porodična osvještana ikona koja se može naći na internetu te kako je ušla u Bosnu i Hercegovinu?

Mnogo pitanja, a konkretne odgovore ne nude ni u Upravi za indirektno oporezivanje BiH, čiji bi sektor za carine trebao da ima podatke o svim dragocjenostima, uvezenim predmetima.

Carinskoj službi BiH nije prijavljena za uvozno ili izvozno carinjenje ikona koja je bila predmet Vašeg upita“, kratko za N1 odgovaraju.

Jasno je da ikona zvaničnim graničnim prijelazima i carinskim terminalima nije donesena u BiH.

Poznavaoci ove oblasti kažu da, ako je ikona zaista porijeklom iz Luganska, postoje dvije opcije - da je u BiH ušla kao diplomatska pošta koja se ne carini ili, pak, da je prokrijumčarena.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...