KAD ZADIMI IZ AUSPUHA, SVI SE HVATAJU ZA GLAVU: Ukoliko ste vlasnik dizelaša, a u vožnji se pojavi plavi dim, znak je da ste u velikim problemima

Kad automobil dimi, to obično nije dobar znak, odnosno najčešće je to najava problema koji zahtijevaju posjetu servisu.

  • Auto

  • 28. Jan. 2021  28. Jan. 2021

  • 0

Ispusi automobila mogu biti u raznim bojama, a svaka od njih može indicirati i neispravnosti.

Plavi dim znak za uzbunu

Najčešće se radi o izgaranju ulja u komori za izgaranje unutar cilindra motora ili propuštanjem ulja od strane turbo punjača, a to znači da postoji opasnost od potrošnje ulja motora. Smanjenjem količine ulja dolazi do izostanka podmazivanja na pokretnim dijelovima motora. To bi moglo utjecati na pojačano trošenje tih dijelova. Posljedice mogu biti jako skupe ako na vrijeme ne reagirate. Kod motora se ubrzava trošenje klipnog mehanizma i razvodnog mehanizma te ostalih pokretnih rotirajućih ili kliznih dijelova unutar motora, što zahtijeva ozbiljan popravak motora koji je većinom izvediv na starijim generacijama motora. Kod novijih motora, tehnologije obrade materijala i dijelova su tako izvedene da ih najčešće nije moguće obnavljati već isključivo zamijeniti drugim ispravnim motorom.

Dakle, ako zadimi plavo, odmah u servis, u suprotnom, vašem novčaniku se ne piše dobro…

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...