DODIK IZ SRBIJE PORUČUJE: "Koga ganjate i šta hoćete? Interpol je rekao da IKONU NIKO NE POTRAŽUJE"

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Beogradu da je Interpol naveo da niko ne potražuje ikonu Svetog Nikole, kao što nije bila potraživana ni na dan dolaska ministra inostranih poslova Rusije Sergeja Lavrova u Istočno Sarajevo.

  • Politika

  • 28. Jan. 2021  28. Jan. 2021

  • 2

- Prije tri dana, u BiH je boravio ukrajinski ambasador Vasilj Kirilič, koji je rekao da nemaju dokaze da je ikona ukrajinska i da nikada nije bila dio kulturnog naslijeđa, ali ih boli što je data Rusima. Imate situaciju da ministar inostranih poslova BiH (Bisera Turković) insistira na ovome, a u svakoj drugoj državi bi svi organi zaštitili ovu vrstu priče, pa i ako je greška, izvinili bi se drugoj državi - rekao je novinarima Dodik.

On je istaknuo da postoje ljudi u BiH, kao što je Turkovićeva, koji su sve uveli u pravosudni proces.

– Ako niko ikonu ne potražuje, zašto se provodi istraga i u čemu je greška? Šta je krivica, koga ganjate i šta hoćete? Interpol je rekao, a taj papir imamo, da ikona na dan dolaska Lavrova nije potraživana, kao što je ni sada niko ne traži – dodao je Dodik.

On je naveo da protiv njega u tužilaštvima ima više od 30 tužbi.

– Šta god progovorite, odmah neko iz Federacije BiH uputi tužbu. Neki dan sam dobio obavještenje da je prekinuta istraga koja se vodila, jer sam nekada u Gacku nešto rekao. Prijavu je tada podnio Transparency International, koji je međunaroda organizacija. Ko je ova organizacija da odlučuje o našim životima? Živimo, nažalost, u takvoj zemlji – rekao je Dodik.

Dodik je, također, rekao da svi oni koji su digli glas protiv Srba, Republike Srpske i Srbije u nekom ranijem vremenu, nakon pobjede predsjednika SAD-a Joea Bidena, pokušavaju da naprave istu priču i kao ranije da satanizuju i okrive Srbe.

Dodik je ukazao da je osnovni cilj politički udariti na Republiku Srpsku i pokušati dodatno centralizovati BiH.

– Naravno, to će vrlo teško ići i to moraju da znaju. Zapad će na kraju morati da poštuje određene procedure. Veoma je važno da mi u Republici Srpskoj budemo okupljeni i snažni i da nastavimo one poslove koje smo radili na očuvanju, prije svega dejtonskog Ustava, Aneksa četiri, i u tom pogledu ne može biti nikakvih problema – rekao je Dodik.

On  je rekao da osjeća i zna da predstoji težak period, ali isto tako da ne misli da će to biti uspješno, jer u Republici Srpskoj postoji tvrdo i jasno opredjeljenje.

– Razgovaramo argumentima – vratimo se Dejtonskom sporazumu, to što ste nakaradno uradili, mora biti popravljeno, a ako hoćete da BiH funkcioniše, onda se i mi moramo pitati – rekao je Dodik.

Nakon susreta sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Dodik je novinarima iz Republike Srpske rekao da nema funkcionalne BiH bez učešća svih ravnopravno.

– Mi nećemo da provodimo samo bošnjačku politiku na prostoru BiH. Nažalost, oni imaju velike ambicije, ali isto tako mislim da je mir i stabilnost neupitna što se tiče toga – rekao je Dodik.

Podsjetio je da je na laži tokom rata i tvrdnjama da su Srbi pobili 300.000 Bošnjaka i silovali 60.000 Bošnjakinja napravljen politički pristup Amerike i zapadnih zemalja prema Srbima i Republici Srpskoj, Srbiji i Srbima u cjelini.

– Sad pokušava ta ista priča da se napravi. Našim partnerima ovdje, predstavnicima drugih naroda, prije svega bošnjačkog, ne odgovara jaka Srbija - rekao je Dodik, koji je podsjetio na riječi Alije Izebtegovića da je za Bošnjake najbolja slaba Srbija, a kad to kažu, misle i Republika Srpska.

Dodik je istaknuo da je floskula “funkcionalna BiH”, u kojoj su samo Srbi i Republika Srpska krivi za to što ona ne funkcioniše, potpuno netačna, te je napomenuo da ima niz primjera da Bošnjaci namjerno stopiraju bilo kakve odluke, čekajući da to urade stranci u ime njih.

– U tom pogledu, ni Srbija nije u ništa boljoj situaciji zbog ostrašćenih grupa i pojedinaca sa strane, vezano za Kosovo. Nastaviće se ozbiljni pritisci na tom planu – rekao je Dodik, ukazavši na Daniela Serwera i ostale lobiste po tom pitanju.

On je dodao da “diže glas” i bivši visoki predstavnik za BiH Christian Schwarz-Schilling, za kojeg je rekao da govori svašta, a da ništa nije uradio dok je bio u BiH na toj funkciji, te je ocijenio da svi oni šire nekakav idealizam koji nema veze s realnim životom.

Dodik je ponovio da je BiH nesretna i nemoguća zemlja, a niko ne nudi šta je to “funkcionalna”.

– Dajte nam recite, molimo vas, u toj vašoj BiH bez Republike Srpske, da li će Srbima biti bolje? Kakve nam garancije dajete? Nećete to nikada čuti. Veoma je jasno da oni žele isključivo da dominiraju i majoriziraju Srbe. Napravili su da su nekako završili s Hrvatima u BiH, koji su postali dramatična manjina i da sada to treba da urade i sa Srbima, da Srbi splasnu, i kroz mehanizme odlučivanja da im smanje snagu, a onda ćete lako ih istjerati odavde – rekao je Dodik.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...