"SB" NA LICU MJESTA: Pogledajte kako je bilo na obilježavanju 79. godišnjice Igmanskog marša (FOTO)

Tradicionalnim maršem i polaganjem vijenaca i cvijeća delegacija na Spomen-obilježje pripadnicima Prve proleterske brigade na Velikom polju na Igmanu te prigodnim programom danas je obilježena godišnjica slavnog marša.

  • Vijesti

  • 30. Jan. 2021  30. Jan. 2021

  • 25

Ovogodišnja velika međunarodna manifestacija antifašizma upriličena je u organizaciji Saveza antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata u BiH. Na sunčanom Igmanu okupio se veliki broj ljudi, ali ni približno kao prethodnih godina zbog epidemiološke situacije. Uprkos tome, danas je manifestacija, osim bh. građana, članova boračkih udruženja i predstavnika vlasti, okupila i goste iz zemalja regiona. 

- Igmanski marš nama znači ne samo druženje nego da odamo počast svima koji su ostavili život u čitavoj ovoj zemlji da ovdje živimo u miru i da hoćemo da živimo u miru - rekao je Hasan Omerović iz Hadžića, piše "Oslobođenje".

Među gostima je bila i grupa srednjoškolaca koja je sa profesorima stigla iz Bijelog Polja. 

Učenik Emin Šabanović za "Oslobođenje" kaže da ga zanima historija naroda iz regije i da je Igmanski marš poseban datum koji treba da obilježava cijela regija.

Amra Ećo objašnjava da je organizator i inicijator njihove posjete profesor biologije.

- Sve je ovo pokrenuo naš profesor biologije, koji nas često vodi na ovakva putovanja, jer želi da nam približi sve ono što se nekad dešavalo na prostoru regiona. Smatram da je jako važno da mi, mlade osobe na kojima ostaje svijet, budemo upućene i da znamo šta se dešavalo u našoj historiji. Nije to bilo ni tako davno. Drugi svjetski rat je dio naših djedova i nana i baka - kaže Ećo i dodaje da ideju antifašizma treba njegovati i stalno pričati o njoj, posebno u današnje vrijeme, kad se mnogi kunu u antifašizam, a postupci su im u suprotnosti s idejom.

Igmanski marš izveden je u noći sa 27. na 28. januara 1942. godine, po dubokom snijegu i velikoj hladnoći, na minus 38 stepeni, a 800 pripadnika Prve proleterske brigade pješačilo je 17 sati.

Pripadnici Prve proleterske brigade na Romaniji su bili opkoljeni jakim njemačkim snagama. Štab brigade donio je odluku o izvršenju opasnog, ali jedinog mogućeg pokreta. Učesnici marša prošli su pokraj Sarajeva i preko Igmana izvršili proboj ka Foči, tadašnjoj slobodnoj teritoriji.

Bio je to jedan je od najvažnijih partizanskih pohoda na prostorima bivše Jugoslavije u Drugom svjetskom ratu, a tradicionalno se već decenijama obilježavaju godišnjice tog događaja sa porukom da antifašizam nije iskorijenjen.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 25

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...