A, SADA, LEGENDARNE KLEPE: Danas pravimo raviole prema hercegovačkoj recepturi… (VIDEO)

Naš današnji obrok nastaje za sat vremena, donosimo recept za tri osobe.

  • Gastro

  • 01. Feb. 2021  01. Feb. 2021

  • 0

SASTOJCI

Za tijesto:

300 g glatkog pšeničnog brašna

1 jaje  

2 kašike ulja

100 ml tople vode

1 ravna kašičica soli

Za fil:

150 g goveđeg faširanog mesa

1 mala glavica crvenog luka

1 čehno bijelog luka

1 kašičica soli

malo bibera

Preljev 1:

1 čaša kiselog vrhnja

1 čehno bijelog luka  

¼ kašičice soli

Preljev 2:

50 g maslaca

1 kašičica crvene mljevene paprike

1 kašičica koncentrata paradajza

Začinsko bilje (vlasac, peršun i menta)

PRIPREMA

U posudi pomiješajte brašno i sol. Dodajte ulje i toplu vodu.

Zamijesite kompaktno i malo tvrđe tijesto. U slučaju da je premekano, dodajte još brašna.

Tijesto prepolovite i formirajte dvije loptice. Stavite ih na tanjir i prekrijte prozirnom folijom kako se ne bi osušilo. Ostavite 30 minuta da odmara.

U međuvremenu pripremite fil. Kockice luka podinstajte u tavi na ulju. Mnogi ih stavljaju sirove, ali na ovaj način bolje razviju aromu i lakše su za želudac.

Pomiješajte meso, luk, bijeli luk, sol i biber. Rukama dobro sjedinite.

Pripremite dvije tacne koje obložite pek-papirom, oklagiju i još malo brašna, oko 100 g, za razvaljanje tijesta. Najbolje je da tijesto razvijete na stolnjaku. Tako se neće zalijepiti za radnu površinu.

Razvaljajte tijesto na 2 mm debljine. Koristite samo onoliko brašna koliko je potrebno da vam se ne lijepi za oklagiju. Što više brašna, to ćete ih kasnije teže zalijepiti.

Ako ste prefekcionisti, uzmite lenjir i izrežite tijesto na oblik pravougaonika ili kvadrata, a zatim na manje kvadrate od 8 cm ili 5 cm (mini klepe) veličine. Dio tijesta koji upravo ne filujete, prekrijte krpom kako se ne bi osušio. Inače će biti teško krajeve zalijepiti.

U sredinu svakog kvadrata stavite malu količinu fila. Prekrijte strane tako da stvorite trougao i prstima istisnite zrak. Stisnite krajeve prstima pa viljuškom.

Klepe redajte na pripremljenu tacnu. Nastavite ovako dok ne potrošite tijesto. Ostatke uvijek umotajte u prozirnu foliju kako vam se ne bi osušili. Od ostataka (kad ga režete na kvadrat ili pravougaonik) formirajte tijesto i od njega, također, pravite klepe.

Prije nego što klepe kuhate, pripremite preljeve. Pomiješajte vrhnje, sol i bijeli luk. Za drugi preljev u tavi ili malom loncu otopite maslac i dodajte papriku i koncentrat paradajza.

U loncu prokuhajte dovoljno vode i dodajte soli (2-3 kaškice). Smanjite vatru na 6. stepen od 9) i kuhajte klepe dok ne počnu da plivaju na površini. Izvadite ih i pustite da se okapaju. Stavite ih odmah na tanjir.

Prelijte bijelim pa crvenim preljevom.

Prijatno!

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...