LET NA DRUGI SVIJET: Fotografija Emira Kusturice u helikopteru iznad Sarajeva uzburkala duhove, ali sve razotkriva jedan detalj...

Jučer je obilježena 40. godišnjica prikazivanja filma "Sjećaš li se Dolly Bell?" koji je nastao po scenariju književnika Abdulaha Sidrana, a u režiji Emira Kusturice, čija je fotografija leta iznad Sarajeva postala gotovo viralna.

  • Mini market

  • 03. Feb. 2021  03. Feb. 2021

  • 7

Fotografija je izazvala brojne reakcije, a dok je trajala rasprava o Emiru Kusturici i njegovom rodnom gradu, čini se da su mnogi previdjeli ključne stvari. Fotografija nije nastala jučer, već mnogo ranije, naime, natpis "Samsung" na zgradi Unitic je u međuvremenu promijenio boju slova, a lišća na drveću odavno nema te je jasno da je fotografija nastala u ljetnim mjesecima.

Film “Sjećaš li se Dolly Bell?” premijerno je prikazan 2. februara 1981. godine, a iste godine ovjenčan je “Zlatnim lavom” na Venecijanskom filmskog festivalu.

U filmu čija se radnja dešava u Sarajevu šezdesetih godina prošlog stoljeća, igraju Slavko Štimac, Slobodan Aligrudić, Ljiljana Blagojević, Mira Banjac, Pavle Vuisić…

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...