MILIONSKA INVESTICIJA NA SJEVERU HERCEGOVINE: Ova općina investira pet miliona maraka u izgradnju ekoparka, ali ni to nije sve...

Predviđena je nabavka 58 kontejnera za četiri vrste otpada (plastiku, staklo, papir i organski otpad), tj. formiranje 14 lokacija za selekciju otpada na mjestu nastanka.

  • Ekonomija

  • 03. Feb. 2021  03. Feb. 2021

  • 0

Općina Prozor-Rama u saradnji s Javnim komunalnim poduzećem „Vodograd“ ulaže 5 miliona KM u „Ekopark.

„Ekoparku“ koji se nalazi u Poniru, na izlazu iz Prozora prema Jablanici,  je izgrađena sortirnica koja uskoro započinje s radom. Tu se još započinje graditi kompostana te kolektor otpadnih voda. JKP „Vodograd koje brine o odvozu otpada od 2011.  do kraja 2020. pokrilo je teritorij Općine odvozom sa  28 do više od 80 posto.

JKP „Vodograd“ d.o.o. Prozor-Rama obavlja poslove upravljanja otpadom u Općini Prozor-Rama, kao i druge komunalne djelatnosti. Poduzeće prikuplja otpad na području Prozor i prigradskih naselja, i pokriva 80% stanovnika općine. Rubni dio teritorije nije pokriven uslugom, no na tom dijelu teritoriju živi oko 20% stanovništva i kako najavljuju iz „Vodograda“ i to će se rješavati, objavljeno je iz Općine Prozor-Rama.

JKP „Vodograd“ d.o.o raspolaže sa 280 kontejnera za miješani otpad, zatim 14 za staklo, 14 za plastiku, i 14 za karton zapremine 1,1 m3 i 200 kanti zapremine 140 l, kao i tri vozila za prikupljanje otpada.

„Ono što je specifično za općinu Prozor Rama je veliko proširenje aktivnosti u smislu pokrivenosti uslugom prikupljanja i odvoza otpada sa velikog dijela Općine, koji se odvijao od 2012 godine, te utjecaj redovnog odvoza otpada na smanjenje broja divljih deponija sa 127 zabilježenih 2012. godine na 13 zabilježene 2019. godine. Pored toga, komunalno poduzeće uložilo je značajne napore kako bi saniralo veliki broj divljih deponija i spriječilo njihovo ponovni nastanak”, kazao je branko Burić, direktor JKP „Vodograd“

JKP „Vodograd“ je sudjelovalo u projektu „Prošireno prikupljanje otpada“ sa Fondom za zaštitu okoliša FBiH i u vrijednosti 25.000 KM je nabavljen 51 kontejner, koji su razmješteni u naseljima Rumboci, Varvara, Dobroša, Blace, Glibe, Ljubunci, Here, Uzdol, Ćališi, Paljike i Borovnica. Komunalno je iz vlastitih sredstava nabavilo još 7 kontejnera kako bi se pokrilo što veće područje Općine.

Mehmed Hero, voditelj projekta  je kazao: „Ovim projektom omogućeno je poboljšanje i proširenje usluge prikupljanja i odvoza komunalnog otpada na području općine Prozor-Rama, a sve u cilju zaštite okoliša i sprječavanja nastanka divljih deponija i neovlaštenog odlaganja otpada.

U 10 sela u kojima su postavljeni kontejneri obuhvaćeno je oko 550 novih domaćinstava. Također su stvoreni uvjeti za zatvaranje 20 divljih deponija koje se nalaze gotovo u svakom potoku. Važno je istaknuti da su stvoreni i uvjeti za zaštitu voda, posebno vodo – zaštitnog područja izvorišta Krupić gdje se nalazilo tri veće deponije i nekoliko manjih koje su sanirane.“

 Izgradnja sortirnice i selektivno prikupljanje otpada

JKP „Vodograd“ d.o.o. je u procesu realizacije projekta „Formiranje zelenih otoka radi selekcije otpada na mjestu nastanka- nabavka i razmještaj kontejnera“. Predviđena je nabavka 58 kontejnera za 4 vrste otpada (plastiku, staklo, papir i organski otpad) tj. formiranje 14 lokacija za selekciju otpada na mjestu nastanka.

Načelnik općine Prozor-Rama dr. Jozo Ivančević o realizaciji vrijednog projekta sortirnice je kazao: „U završnoj fazi je sortirnica kapaciteta 3 t/h gdje će se selektirati 8 vrsta otpada ( 40-80 posto) a preostali (20-60 posto) organskog otpad će se odlagati posebno. Uz Sortirnicu ove godine je planirana izgradnja kompostane gdje će se dio otpada  mljeti i posebnim tehnološkim tretmanom pretvarati u kompost. Na istoj lokaciji bit će izgrađen i kolektor otpadnih voda. Sve će to omogućiti nova radna mjesta i to sve na lokaciji koji prozvaše  EKO-PARK. Do sada je Općina Prozor-Rama iz Proračuna uložila oko 3 miliona KM, a ove godine će biti uloženo još 2 miliona.“

Izgradnjom sortirnice i kompostane stvaraju se uvjeti za saniranje odlagališta „Duška kosa“

Odlagalište otpada „Duška kosa“ ne zadovoljava uvjete sanitarnih odlagališta. Sama lokacija na kojoj se nalazi odlagalište neprikladan je i neuređen prostor. Ovo odlagalište u uporabi je preko 50 godina. Odlagalište otpada “Duška kosa”  je zagađivač zraka, tla i vodotokova na području Općine. Izgradnjom sortirnice i kompostane stvaraju se uvjeti za saniranje odlagališta „Duška kosa“.

„Od ukupno 3.653 kućanstava, 2.110 kućanstava pokriveno je uslugom prikupljanja i redovitog odvoza komunalnog otpada i to u slijedećim naseljenim mjestima:  Prozor, Ometala, Gmići, Meopotoĉje, Paljike, Borovnica, Ćališi, Družinovići, Lapsunj, Jaklići, Kovaĉevo Polje, Mluša, Šlimac Ploča, Podbor, Matkovići, Sopot, Ripci, Šćit, Rumboci, Varvara, Dobroša, Glibe, Jurići, Here, Ljubunci, Uzdol, Lug, Graĉanica, Graĉac, Trišćani, Ustirama.“ – kazao je Branko Burić.

„Uslugom prikupljanja i redovitog odvoza komunalnog otpada nisu obuhvaćeni stanovnici slijedećih naselja: Orašac, Šćipe, Kute, Donja Vast, Duge, Perići, Gornji Kranĉići, Hudutsko, Tošćanica, Lizoperci. Uz osiguranje tehničkih uvjeta JKP „Vodograd“ može organizirati prikupljanje komunalnog otpada u navedenim naseljima čime bi se osiguralo cca. 95% pokrivenosti području cijele općine Prozor-Rama. Uvjereni smo da će se to dogoditi veoma brzo“, kazao je Mehmed Hero.

Na području općine Prozor-Rama postoje naselja u kojima živi manje od 10 domaćinstava najčešće 1-5 porodica, ili su u potpunosti nenaseljena: Blace, Donji Krančići, Gorica, Grevići, Kozo Klanac, Kućani, Maglice, Parcani, Proslap, Zahum, Šerovina, Skrobućani,  Donji Višnjani, Gornji Višnjani, Heljdovi, Ivanci, Klek, Pajići, Paroš, Ravnica.

 Plan za naredno razdoblje

Opći cilj JKP „Vodograd“ je osigurati zbrinjavanje komunalnog otpada na ekološki i  zakonit način, a Općinu Prozor-Rama učiniti čistom po uzoru na Evropske gradove.

Direktor Branko Burić kao prioritete ističe: „Pokriti preostali dio općine organiziranim prikupljanjem komunalnog otpada prije svega naselja: Orašac, Šćipe, Kute, Donja Vast, Duge, Perići, Gornji Kranĉići, Hudutsko, Tošćanica, Lizoperci tj.95 % općine Prozor-Rama Puštanje  u rad sortirnice otpada.  Sav prikupljeni otpad razvrstati, a korisne komponente (staklo, metal, plastiku, papir) iskoristiti i  prodajom osigurati dodatna sredstva poduzeću. Tu je i izgradnja kompostane  za organski otpad. Puno je posla urađeno ali ima još dosta do ostvarenja krajnjeg cilja koji smo sebi postavili.“

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...