BIDEN KRENUO U AKCIJU: U Tajvanski moreuz poslao ratnu mornaricu, Kina upozorava - "Ovo je čista provokacija"

Dok Washington zaoštrava politiku prema Pekingu, EU potpisuje trgovinski sporazum koji otvoreno kritizira i bivši šef Komisije Juncker, piše "Jutarnji list".

  • Svijet

  • 04. Feb. 2021  04. Feb. 2021

  • 2

Američka mornarica ovog je četvrtka na zapovijed svog novog predsjednika Joea Bidena poslala ratni brod "USS John McCain", inače baziran u Japanu, kroz Tajvanski moreuz.

- Naredba da brod prođe kroz moreuz simbol je predanosti SAD-a zaštiti slobodnog i otvorenog Pacifika – navodi se u službenom saopćenju Mornarice SAD-a za CNN, uz napomenu kako se u svakome trenutku akcije u potpunosti poštivalo međunarodno pravo.

Riječ je o prvom konkretnom potezu nove američke administracije prema Kini, za koji brojni geopolitički stručnjaci smatraju da bi se mogao interpretirati kao „stezanje mišića”. Naime, pitanje Tajvana bilo je jedno od ključnih izazova s kojima se Joe Biden planirao "pozabaviti" po dolasku u Ovalni ured, zbog čega je Kina, pak, prve sedmice nakon inauguracije u neposrednu blizinu Taipeija poslala čak dvije formacije ratnih aviona kao svojevrsno upozorenje Washingtonu.

Očekivano, plovidbu američke ratne mornarice Tajvanskim moreuzom Peking doživljava kao čistu provokaciju te upozorava Bijelu kuću kako bi daljnjim potezima mogla narušiti stabilnost cijele regije.

- Dužni smo Tajvanu osigurati čvrstu i nedvosmislenu dvostranačku podršku – poručio je novi državni sekretar Antony Blinken tokom saslušanja u Senatu prošle sedmice, a u svom govoru onda je naglasio kako bi Sjedinjene Američke Države Taipeiju trebale osigurati dovoljno odbrambenog kapaciteta u slučaju iznenadne agresije.

No, ovo nije prvi takav slučaj. Prema službenim podacima Pentagona, američka mornarica je područjem Tajvanskog moreuza samo 2020. godine patrolirala čak 13 puta, što je najveća prisutnost američkih snaga u regiji od 2016. godine, kada je tadašnji predsjednik na odlasku Barack Obama odlučio više pažnje posvetiti prostoru Kineskog mora. Bidenov potez još jednom je dokazao kako tenzije koje vladaju na relaciji Washington - Peking nisu ovisile samo o Donaldu Trumpu, već da one ispod površine tinjaju već dugi niz godina.

A gdje je EU?

Bruxelles je odahnuo nakon što je Joe Biden položio svoju lijevu ruku na porodičnu Bibliju i obećao „štititi Ustav SAD-a”, a niko od europskih zvaničnika nije ni pokušao sakriti visoka očekivanja koja ima od nove administracije i budućih transatlantskih odnosa. Međutim, dok Washington neovisno o smjeni vlasti u Bijeloj kući dodatno zaoštrava odnose sa Pekingom, Bruxelles s Kinom gotovo bezuvjetno potpisuje trgovinski sporazum, kojeg se nije libio kritizirati čak ni bivši predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

- Tokom svog mandata sam u nekoliko prilika pokušao s Kinom dogovoriti uslove trgovine, ali bi nam svaki put najveća tačka spora bila njihova nezainteresiranost za poštivanje radničkih prava – poručio je Juncker početkom februara, kada je gostovao na jednoj virtuelnoj konferenciji, a otišao je i korak dalje.

- Ne, ne smatram da bi Europa trebala biti američki pijun u kreiranju politike prema Kini, ali svejedno velikim propustom Komisije smatram činjenicu da nisu održali sastanak s novom administracijom SAD-a i, barem načelno, usaglasili generalna stajališta prije potpisivanja trgovinskog sporazuma. Nema sumnje da se ovo odvilo prilično nesmotreno – rekao je bivši šef Komisije, čime se pridružio sve glasnijim kritikama njegovoj nasljednici Ursuli von der Leyen, kojoj su se posljednjih mjeseci nanizali brojni politički promašaji.

(Jutarnji list)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...