POZVAO SE NA 25. AMANDMAN: Američki republikanac traži da Biden odstupi jer je "prestar"

Buck se pozvao na 25. amandman u pokušaju da se smijeni Bidena s dužnosti

  • Svijet

  • 27. Feb. 2024  

  • 0

Republikanski zastupnik američke savezne države Colorado Ken Buck predstavio je kongresnu rezoluciju kojom poziva potpredsjednicu Kamalu Harris da se pozove na 25. amandman američkog ustava i smijeni Joea Bidena jer je "prestar", piše Guardian.

Buck se pozvao na 25. amandman u pokušaju da se smijeni Bidena s dužnosti

Stavak četiri 25. amandmana predviđa da potpredsjednik smijeni predsjednika koji se smatra nesposobnim za dužnost, a dosad nikad nije korišten. Pozivi na upotrebu tog amandmana intenzivirali su se 2021., nakon napada na Kongres 6. januara, koji je potaknuo Donald Trump u pokušaju da preokrene rezultate izbora.

Buck tvrdi da je Biden s 81 godinom, samo tri i pol godine stariji od Trumpa, mentalno nesposoban.

Potpredsjednica bi, navodi se u Buckovoj rezoluciji , trebala “sazvati i mobilizirati glavne dužnosnike izvršnih odjela kabineta da aktiviraju stavak četiri 25. amandmana kako bi predsjednika Joea Bidena proglasili nesposobnim za obavljanje dužnosti".

Biden je, tvrdi Buck, “na televiziji više puta prikazan kako besciljno luta, često govori na nepovezan i nerazgovijetan način te je više puta padao dok se penjao stepenicama”.

Buckova rezolucija također navodi kontroverzna opažanja posebnog tužitelja Roberta Hura u njegovom izvješću o Bidenovom zadržavanju povjerljivih podataka, o predsjednikovoj dobi i mentalnoj sposobnosti. No, očekuje se da ova rezolucija neće proći ni u zastupničkom domu koji drže republikanci.

Biden je najstariji predsjednik ikada inauguriran i imao bi 86 godina na završetku drugog mandata. Posljednje ankete pokazuju da većina Amerikanaca vjeruje kako je prestar za obavljanje dužnosti predsjednika.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...