I PORED KRIMINALNE ULOGE U RATU U BiH: Uz najviše počasti u Zagrebu sahranjen Miroslav Tuđman (FOTO)

Uz najviše državne i vojne počasti, u Zagrebu je sahranjen Miroslav Tuđman, saborski zastupnik HDZ-a i sin prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, političar, profesor i publicist. 

  • Regija

  • 04. Feb. 2021  04. Feb. 2021

  • 7

Sahrana je na Mirogoju održana uz poštivanje epidemioloških mjera pa Tuđman, koji je bolovao od koronavirusa, nije imao uobičajenu ceremoniju pred mrtvačnicom, već je obred obavljen pred otvorenom grobnicom. U gotovo jednoiposatnom ispraćaju govorili su general Ivo Lučić, general zbora Pavao Miljavac te premijer Andrej Plenković. 

Oni su istaknuli važnost uloge Miroslava Tuđmana, također generala Hrvatske vojske, u posljednjem ratu. Poručili su tako da je Tuđman bio dobrovoljac koji se sa "postrojbama probijao kroz Slavoniju i u praskozorje s brodom uplovio u Dubrovnik", ali i da je istovremeno stvarao hrvatski obavještajni sistem, piše "Jutarnji list".

altAndrej Plenković (Foto: Goran Mehkek/Cropix)

Premijer Plenković rekao je da se s njim čuo čim je doznao da se loše osjeća. 

- Bio sam tada i sam u izolaciji zbog koronavirusa. Rekao sam mu da je to ozbiljna bolest i da se pazi. Više se nikada nismo čuli, ali on je i tada pokazao svoj karakter i svoju hrabrost - kazao je pored grobnice Plenković. 

Uz Plenkovića, na ispraćaju su bili i brojni aktuelni i bivši političari, uključujući predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, ministra Tomu Medveda, ministricu Nikolinu Brnjac, ministra zdravstva Vilija Beroša, ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana te ministri Oleg Butković, Davor Božinović, Tomislav Ćorić... Došao je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, kao i bivši ministar odbrane Damir Krstičević te načelnik Glavnog štaba OSRH Robert Hranj. 

Bili su tu i Mate Granić, Ante Deur, Tihomir Blaškić i Dario Kordić, Ante Đapić, Josip Đakić...

alt (Foto: Goran Mehkek/Cropix)

U organizaciji sahrane velik angažman imao je porodični prijatelj Miroslava Tuđmana, general Ljubo Ćesić Rojs, a počast je došlo dati još stotinjak osoba iz političkog života, kao i građana. Zanimljivo, na sahranu je stigao i nekadašnji čelnik HSLS-a Dražen Budiša. 

Nakon obavljenog obreda, lijes s tijelom 75-godišnjeg Tuđmana, uz ispaljivanje počasnih plotuna, položen je u grobnicu, a državnu zastavu kojom je bio prekriven, preuzela je njegova supruga Vanja Morić. Okupljeni su se nakon toga od Miroslava Tuđmana oprostili bacavši latice ruže u otvorenu raku.

"Slobodna Bosna" nedavno je prenijela tekst o ulozi Miroslava Tuđmana u agresiji na Bosnu i Hercegovinu i skrivanju ratnih zločinaca, kao i o njegovoj desnoj ruci u tim namjerama - Ivi Lučiću. 

(Slobodna Dalmacija/Jutarnji list)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...