JASNA PORUKA AMERIČKE AMBASADE U BiH: Veličanje ratnih zločinaca je neprihvatljivo, vrijeđa žrtve i produbljuje patnje

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH podržava svrsishodne aktivnosti koje doprinose pomirenju i izgradnji povjerenja.

  • Društvo

  • 05. Feb. 2021  05. Feb. 2021

  • 3

- Veličanje ratnih zločinaca je neprihvatljivo, vrijeđa žrtve i produbljuje patnje žrtava i njihovih porodica, istovremeno ugrožavajući mirnu budućnost Bosne i Hercegovine - rečeno je za Fenu iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a na molbu za komentar o inicijativi, odnosno pismu visokog predstavnika Valentina Inzka, kojim od Narodne skupštine RS traži da se u roku od tri mjeseca ponište povelje koje je Skupština dodijelila osobama osuđenim za ratne zločine. Narodna skupština RS povelje je, između ostalog, dodijelila Radovanu Karadžiću, Momčilu Krajišniku i Biljani Plavšić.

- Presude za ratne zločine ukazuju na individualnu odgovornost i ne odnose se na jedan narod u cjelini. Značajni koraci ka pomirenju, kao što je nedavno uklanjanje ploče s imenom Radovana Karadžića, što smo i pozdravili, ključni su za euroatlantski put Bosne i Hercegovine. Pozivamo lokalne lidere da u svojim zajednicama širom zemlje uklone simbole razdora te da se okrenu mirnoj i inkluzivnoj budućnosti - poručuju iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...