EUROPSKI ŠEF DIPLOMATIJE NAKON DEBAKLA U MOSKVI: „Ovo je žalosno, zabrinut sam…“

Odluka o uvođenju sankcija mora se donijeti jednoglasno na prijedlog zemalja članica.

  • Svijet

  • 08. Feb. 2021  08. Feb. 2021

  • 1

Europski šef diplomatije Josep Borrell rekao je u nedjelju nakon povratka iz Moskve da je vrlo zabrinut zbog odbijanja ruskih vlasti da uspostave "konstruktivniji" dijalog s EU-om i pozvao je europske čelnike da poduzmu "daljnje korake", uključujući mogućnost sankcija.

"Ruske vlasti nisu htjele iskoristiti priliku za konstruktivniji dijalog s EU-om. To je žalosno i zbog toga moramo poduzeti daljnje korake", rekao je u poruci na Twitteru visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku.

"Zemlje članice će odlučiti o daljnjim mjerama i da, one mogu uključivati sankcije", rekao je Borrell nakon povratka iz Moskve.

Ministri vanjskih poslova EU-a trebaju se sastati 22. februara kako bi odlučili šta dalje nakon Borrellove posjete Moskvi od 4. do 7. februara i njegovog razgovora s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom tokom kojeg je Kremlj odbio zahtjev europskih čelnika za oslobađanje opozicionog čelnika Alekseja Navaljnog iz pritvora i izgona trojice diplomata EU-a iz Rusije.

Odluka o uvođenju sankcija mora se donijeti jednoglasno na prijedlog zemalja članica.

Čelnik europske diplomatije ne može ništa predlagati, može samo dati preporuku, što je i učinio u svom izvještaju o posjeti.

"Vratio sam se u Bruxelles veoma zabrinut za budućnost razvoja ruskog društva i za geostrateške odluke Rusije", napisao je te istaknuo:

"Moj susret sa ministrom Lavrovom i poruke koje su ruske vlasti poslale prilikom te posjete, potvrdile su da se Europa i Rusija udaljavaju. Čini se da se Rusija postepeno odvaja od Europe i na demokratske vrijednosti gleda kao na egzistencijalnu prijetnju."

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...