SVI ČEKAJU SUTRA: Hoće li NSRS usvojiti tri zaključka o Inzku?

Narodna skupština RS sutra bi mogla usvojiti tri zaključka u vezi s radom visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

  • Mini market

  • 08. Feb. 2021  08. Feb. 2021

  • 1

Na dnevnom redu sutrašnje sjednice Narodne skupštine Republike Sroske oficijelno nema tačke dnevnog reda o pismu visokog predstavnika Valentina Inzka, ali ima informacija u vezi sa zahtjevom za podnošenje izvještaja o provođenju civilne implementacije Mirovnog sporazuma u BiH za posljednjih 11 godina. U prvobitnim materijalima za sjednicu nije bilo riječi o radu visokog predstavnika u BiH, a zatim su iz Kluba SNSD-a zatražili dopunu navedenom informacijom, o čijim će se zaključcima sutra izjasniti svi poslanici, piše "Klix".

Interesantno, Inzko je pismo sa zahtjevom za oduzimanje odlikovanja ratnim zločincima rukovodstvu i klubovima u NSRS-u uputio 27. januara, a dan poslije zatražena je dopuna materijala o djelovanju visokog predstavnika u BiH.

 alt

Narodna skupština RS sutra bi mogla usvojiti tri zaključka u vezi s radom visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

Prvim zaključkom zahtijeva se podnošenje izvještaja visokog predstavnika o provođenju civilne implementacije Mirovnog sporazuma u BiH za period od 2009. do 2020. godine.

Drugi zaključak kaže da je članom 2. tačka 1. stav f Aneksa 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH propisano da će visoki predstavnik u vezi sa zadacima koji su navedeni u sporazumu, izvještavati periodično o napretku u provođenju Mirovnog sporazuma (vezano za sporazum) Ujedinjene narode, Evropsku uniju, SAD, Rusku Federaciju i druge zainteresovane vlade, strane i organizacije.

Treći zaključak navodi da Narodna skupština Republike Srpske traži od visokog predstavnika u BiH da sačini i u roku od 90 dana Narodnoj skupštini Republike Srpske dostavi na razmatranje izvještaj o progresu u implementaciji Mirovnog sporazuma u BiH za period od 2009. do 2020. godine.

U obrazloženju ove tačke dnevnog reda navodi se da je Republika Srpska na osnovu Sporazuma od 29. augusta 1995. godine, kojim je ovlastila SR Jugoslaviju (čija prava i obaveze je preuzela Republika Srbija), postala indirektni potpisnik Dejtonskog sporazuma, jer taj status proizlazi iz Preambule Dejtonskog sporazuma (stav 5), a direktni je potpisnik svih 11 aneksa Dejtonskog sporazuma.

"Prema Aneksu X Dejtonskog sporazuma - član 2.1.f. - visoki predstavnik ima obavezu da "periodično izvještava Ujedinjene nacije, Evropsku uniju, SAD, Rusku Federaciju i druge zainteresovane vlade, strane i organizacije o napretku u provođenju Mirovnog sporazuma u vezi sa zadacima predviđenim u ovom sporazumu."

Narodna skupština RS-a je Rezolucijom od 15. oktobra 2008. godine kao strana Sporazuma o civilnom provođenju Mirovnog sporazuma (Aneksa 10) pozvala visokog predstavnika da izvijesti Republiku Srpsku kao zainteresovanu stranu o provođenju tog sporazuma.

"Međutim, visoki predstavnik nikada nije izvršio svoje obaveze koje su predviđene članom 2.1.f. Aneksa 10, odnosno nikad nije podnio izvještaj Vladi Republike Srpske o provođenju Mirovnog sporazuma.

U materijalima za sutrašnju sjednicu se navodi da visoki predstavnik brutalno krši Dejtonski mirovni sporazum.

"Nadležnosti visokog predstavnika su propisane Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma. Visoki predstavnik je u prethodnim godinama svog mandata prisvojio neograničene izvršne, zakonodavne i sudske ovlasti koje ne podliježu nikakvoj reviziji, a pored navedenog je donosio i odluke koje nemaju nikakvo uporište u odredbama Ankesa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Pored kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma činjenjem, visoki predstavnik je kršio i Dejtonski mirovni sporazum nečinjenjem, odnosno nije ispunjavao obaveze koje su predviđene Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ovakvo djelovanje visokog predstavnika je potpuno neustavno, nezakonito i nelegitimno i dovodi do povrede ustavnopravnog ustrojstva BiH", piše.

U prijedlogu se navodi i da je RS privržena dosljednom poštivanju obaveze provođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i traži od visokog predstavnika da poštuje Dejtonski mirovni sporazum i djeluje u skladu s njim s obzirom na to da je upravo visoki predstavnik taj koji treba da omogući da dođe do implementacije Mirovnog sporazuma.

"Budući da je Republika Srpska direktni potpisnik Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, a članom 2.1.f Dejtonskog mirovnog sporazuma je predviđeno da će visoki predstavnik vezano za zadatke koji su navedeni u Sporazumu, izvještavati periodično o napretku u implementaciji Mirovnog sporazuma, između ostalog i strane, Republika Srpska ima pravni osnov da traži podnošenje izvještaja o provođenju Mirovnog sporazuma", navedeno je. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...