FORTO I MINISTRI UPUTILI OŠTRE KRITIKE: Država ne radi ništa po pitanju nabavke vakcina, ČERKEZ DEZAVUIŠE JAVNOST IZJAVAMA

Forto je istaknuo da je Vlada KS proces nabavke pokrenula čim je preuzela funkciju, da ima novac i da je spremna što prije početi masovnu imunizaciju.

  • Društvo

  • 09. Feb. 2021  09. Feb. 2021

  • 1

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i ministri Haris Vranić, Lejla Brčić i Naida Hota-Muminović održali su konferenciju za medije na kojoj su informisali javnost o procesu nabavke vakcina protiv koronavirusa, pripremama za vakcinaciju, kao i odvijanju nastave u školama.Na početku obraćanja premijer Edin Forto je kazao da država BiH ne radi ništa da nabavi vakcine i da su kantoni prepušteni sami sebi.

"Međunarodna zajednica je svjesna da je BiH jedini državni nivo vlasti u Evropi koji ne radi ništa da nabavi vakcine za građane. Zbog toga je BiH dobila određeni prioritet u COVAX mehanizmu. Naše vlasti odbijaju da nas informišu kada će doći vakcine i koliko će ih biti, kako bismo se mogli pripremiti. Vlada KS zbog toga nastavlja pokušaj da komercijalno nabavi vakcine, ponuđene su nam i humanitarno, ali mislimo da količina tih vakcina nije dovoljna za sistemsku imunizaciju", kazao je Forto. Istakao je da je Vlada KS proces nabavke pokrenula čim je preuzela funkciju, da ima novac i da je spremna što prije početi masovnu imunizaciju.

"Obavio sam direktne razgovore s proizvođačima i dobili smo poruku da rade isključivo s državama, kao i da se minimalno može naručiti milion i po doza po cijenama koje nijedan kanton ne može priuštiti. Ono što radi Zapadno-hercegovački kanton je samo pribilježba, mi to tretiramo kao anketu. Mi smo već uradili tu aktivnost, posebno u zdravstvenom sektoru. Prema informacijama koje imamo sa svih nivoa vlasti, ne postoje vakcine osim onih 2.000 koje je naručila Republika Srpska. Zbog toga ovo tretiramo kao anketu jednog kantona u pripremi za imunizaciju", rekao je Forto.

Ministar zdravstva KS Haris Vranić je kazao da će se vakcinacija, kada vakcine stignu, izvršiti u najkraćem roku i da će svi koji su vakcinisani dobiti COVID pass s jedinstvenim kodom koji će biti povezan s bazom podataka Zavoda zdravstvenog osiguranja i pokazati vjerodostojnost vakcinacije.

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović i ministrica pravde i uprave Lejla Brčić govorile su o propisanim mjerama u školama, kritikujući Krizni štab FBiH zbog određenih postupaka i izjava. "Ministarstvo za odgoj i obrazovanje ni na koji način samostalno ne propisuje mjere i smjernice, nego u saradnji s Ministarstvom zdravstva KS, koje komunicira s Kriznim štabom FBiH. Imamo elementarnih neslaganja u vezi s načinom na koji se mjere propisuju za FBiH i već smo pokrenuli korake za sastanak s Kriznim štabom FBiH kako bismo iskomunicirali namjeru da Krizni štab KS treba uživati veću autonomiju u propisivanju mjera u školama", rekla je Hota-Muminović ističući da su škole sigurna mjesta uz pridržavanje mjera.

Ministrica Brčić je kazala da je javnost dodatno dezavuisana izjavama pomoćnika ministra zdravstva FBiH Gorana Čerkeza, koji je vrlo paušalno iskomunicirao da maske za manju djecu nisu preporuka federalnih vlasti i da im nije jasno zbog čega je naređeno nošenje maski. "Ja ću podsjetiti da je Vlada FBiH 28. januara donijela zaključak kojim je kao obavezujuće prihvatila naredbe Kriznog štaba FBiH, a pod tačkom 1. naređeno je da su svi obavezni nositi maske unutra i vani, uz izuzetak djece do 6 godina. Da nismo postupili u skladu s tim, škole bismo izložili mogućnosti da budu kažnjene za nepoštivanje mjera. Federalni nivo je bez ikakvog politiziranja pokazao da se ne možemo pouzdati u njih. Ustavni sud je rekao da o mjerama odlučuje struka, ali da ne može mali krug ljudi odlučivati o širokom obimu prava velikog broja građana i zato je traženo da Parlament FBiH i Vlada kontrolišu mjere, ali to se još ne dešava. Zbog toga insistiramo na sastanku s njima, uključio se i Tuzlanski kanton, tražit ćemo da budemo konsultovani prilikom donošenja mjera, ali i da kantoni imaju slobodu u kreiranju mjera", rekla je Brčić.

Ministar zdravstva osvrnuo se i na aktuelnu situaciju na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, odnosno na imenovanje privremenog Upravnog odbora, koje je izvršeno bez učešća Kantona Sarajevo."Poduzeli smo neke mjere u saradnji s Ministarstvom pravde, da vidimo kakva je mogućnost krivičnih prijava prema federalnom ministarstvu, a mi ćemo ispoštovati sve zakonske propise da se odrede dva člana koja će predstavljati KS. Vidjet ćemo kako će se ponašati Vlada FBiH u daljem toku kad se završi naša konkursna procedura. Ovakva nezavidna situacija još nije zabilježena, da KS kao najveći finansijer nema izvornog predstavnka u Upravnom odboru KCUS-a i nemamo informacije šta se dešava, ni uvid u trošenje finansijskih sredstava", zaključio je Vranić.

Kada je riječ o najavljenom drive-in testiranju, Vranić je kazao da je za to određen parking kod mosta Vrbanja te da će kontejner za te svrhe danas biti prebačen na lokaciju. Plan je da Zavod zdravstveog osiguranja bilježi testirane osobe i bude zadužen za informatizaciju, a JU Dom zdravlja će osigurati ekipe za testiranje koje će se vršiti od 8 do 15:30 sati. Građani će o rezultatima biti obaviješteni ili putem Vibera ili telefonskim pozivom.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...