AMERIČKA AMBASADA JASNO I PRECIZNO: "Veličanje bilo kojeg ratnog zločinca je neprihvatljivo"

Povod za reakciju je bilo veličanje Sakiba Mahmuljina.

  • Vijesti

  • 09. Feb. 2021  09. Feb. 2021

  • 6

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH osudila je kao neprihvatljivo veličanje ratnih zločinaca koje vrše bošnjački političari.

- U javnom diskursu nema mjesta za jezik koji promoviše netoleranciju i podriva međusobno povjerenje i razumijevanje. Negiranje ratnih zločina te slavljenje ratnih zločinaca je neprihvatljivo - naveli su iz Ambasade SAD-a u BiH nakon što su ministrica vanjskih poslova u Vijeću ministara Bisera Turković i ministar u Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona Rašid Hadžović veličali komandanta Trećeg korpusa Armije RBiH Sakiba Mahmuljina, osuđenog za zločine nad Srbima.

Iz Ambasade SAD-a u BiH ukazuju da takvi potezi vrijeđaju žrtve iz svih etničkih grupa i nanose bol njihovim porodicama te predstavljaju prijetnju sigurnosti BiH, prenosi "Oslobođenje".

Iz ovog diplomatskog predstavništva napomenuli su da zločini pojedinaca ne mogu nositi kolektivnu stigmu.

- U isto vrijeme, moramo se podsjetiti da presude za ratne zločine ukazuju na individualnu odgovornost i ne odnose se na jedan narod u cjelini. Zvaničnici imaju obavezu da se uzdrže od retorike podjela i pozivamo ih sa svih nivoa da preduzmu konkretne korake na promovisanju pomirenja te se fokusiraju na neophodne reforme i napredak za sve građane BiH - navedeno je u odgovoru na upit portala "Dnevno".

Ministrica Turković veličala je Sakiba Mahmuljina, kojeg je Sud BiH prvostepeno osudio za ratne zločine u BiH na deset godina zatvora. Nakon Turković, isto je učinio i ministar Hadžović.

- Nikada se nećemo i ne smijemo odreći naših heroja i velikana, na čelu sa predsjednikom Alijom Izetbegovićem - objavio je Hadžović na Facebook profilu uz priložene fotografije Mahmuljina na kojima piše da je on "heroj, a ne zločinac".

O ovome se oglasio i HDZ BiH navodeći da je to sramota zbog funkcije koju Hadžović obavlja.

- Smatramo skandaloznim i krajnje uvredljivim ovakav javni stav Hadžovića, kojim veliča ratne zločince, te potpunim moralnim sunovratom osobe koja je zvaničnik u izvršnoj vlasti ovog kantona. Osoba koja je na čelu Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta poslala je poruku da su mu stravični ratni zločini protiv Hrvata i Srba prihvatljivi i "patriotski opravdani" - navodi se u saopćenju HDZ-a BiH.

Mahmuljin je nepravosnažnom presudom proglašen krivim po komandnoj odgovornosti, jer je tokom rata bio komandat Trećeg korpusa Armije RBiH, u čijem je sastavu bila i jedinica "El-Mudžahedin", sastavljena od dobrovoljaca iz islamskih zemalja koji su počinili ratne zločine nad zarobljenicima i civilima, piše Srna.

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...