UZBUNA U HRVATSKOJ: Potvrđeni prvi slučajevi s britanskom mutacijom koronavirusa, među zaraženima je i dijete od tri pol godine...

U Hrvatskoj su danas potvrđena tri prva slučaja s britanskom mutacijom koronavirusa B.1.1.7, a uzorci su sekvencirani u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", saopćilo je u srijedu Ministarstvo zdravstva.

  • Regija

  • 10. Feb. 2021  10. Feb. 2021

  • 0

Prema navodima Ivana Christiana Kurolta, koji je sa suradnicima napravio sekvenciranje, radi se o mutacijama u proteinu šiljku (spike): delecija HV69/70, delecija Y144, N501Y, A570D, P681H i T716I.

U Klinici za infektivne bolesti od 20. januara ukupno je sekvenciran 61 uzorak, i to 27 iz Zagreba i Zagrebačke županije, 16 uzoraka iz Brodsko-posavske županije, osam iz Virovitičko-podravske, šest iz Sisačko-moslavačke te četiri iz Bjelovarsko-bilogorske županije.

Mutacije su nađene u uzorcima muškarca starog 50 godina i djeteta starog tri i pol godine iz Zagreba te muškarca starog 34 godine iz Brodsko-posavske županije.

O svemu su obaviješteni epidemiolozi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), koji će prikupiti dodatne epidemiološke podatke od oboljelih i njihovih kontakata, koji se nalaze u izolaciji.

Sva tri uzorka su poslana i u ECDC u sklopu pošiljke, koja je danas s uzorcima iz raznih dijelova Hrvatske upućena iz HZJZ-a, navodi Ministarstvo zdravstva.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...