SVE DO PETOG KOLJENA: Fortina vlada nastavila tamo gdje je stala, masovna zapošljavanja stranačkih kadrova i rodbine

Kantonalni odbor SDA Sarajevo obratio se javnosti saopćenjem u kojem se ističe da je Vlada Kantona Sarajevo na čelu sa premijerom Edinom Fortom nastavila sa masovnim zapošljavanjem u javni sektor.

  • Politika

  • 10. Feb. 2021  11. Feb. 2021

  • 1

"Onako kako je okončala posljednji mandat, Facebook vlada Kantona Sarajevo je nastavila novi, a to je masovnim netransparentnim zapošljavanjem u javni sektor Kantona Sarajevo. Podsjećamo, za samo godinu dana mandata prve Fortine vlade, Kanton Sarajevo je završio sa 700 novouposlenih u javnom sektoru", ističu iz KO SDA Sarajevo.

Smatraju da Vlada Kantona Sarajevo koristi poziciju vlasti za brutalno i neviđeno zapošljavanje stranačkih kadrova, srodnika, prijatelja i poznanika zvaničnika vladajuće većine.

"Samo u posljednjih sedam dana je Vlada dala saglasnost za netransparentno sklapanje nekoliko desetina ugovora o djelu, koji će građane Kantona Sarajevu koštati stotine hiljada KM. Dan nakon isteka moratorija za zapošljavanje, koji je uveden i zbog aktuelne pandemije koronavirusa, Vlada je, iako pandemija i njene ekonomske posljedice nisu prestale, dala saglasnost za zaključivanje čak 22 ugovora o djelu u organima uprave Kantona Sarajevo, te kantonalnim zavodima i javnim preduzećima", navodi se u nastavku, te dodaje, da su se njihova upozorenja da će formiranje novih ministarstava značiti i nova zapošljavanja pa samim tim i dodatne troškove za građane dokazala tačnim.

"Samo u 2019. godini je Vlada Edina Forte na ime ugovora o djelu, koji su zaključivani uglavnom sa stranačkim kadrovima, isplatila gotovo milion KM, a broj zaposlenih u javni sektor, ponavljamo, je uvećan za 700 ljudi. Stoga Kantonalna organizacija SDA Sarajevo poziva vlast da javni novac prestane trošiti na masovna zapošljavanja podobnih kadrova, te da ta sredstva usmjeri na ključne potrebe građana, prije svega za borbu protiv pandemije koronavirusa i njenih ekonomskih posljedica", zaključuje se u saopćenju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...