NAPETOST RASTE: Biden zabrinut zbog postupaka Kine, Xi upozorio da bi sukobljavanje bilo katastrofa

Kineski čelnik također je rekao kako se nada da će SAD oprezno postupati u vezi s Tajvanom, Hong Kongom i Xinjiangom, jer je tu riječ o suverenitetu i teritorijalnom integritetu Kine.

  • Svijet

  • 11. Feb. 2021  11. Feb. 2021

  • 0

Američki predsjednik Joe Biden izrazio je u srijedu, 10. februara, u telefonskom razgovoru s kineskim čelnikom zabrinutost zbog kršenja ljudskih prava u Xinjiangu i Hong Kongu, a Xi Jinping upozorio ga je da bi sukobljavanje Kine i SAD-a bilo katastrofa za obje zemlje.

Ovaj telefonski razgovor bio je prvi direktni kontakt dvojice čelnika otkad je Biden pobijedio na izborima u novembru 2020. i preuzeo dužnost prošli mjesec, saopštila je Bijela kuća. Xi Jinping je posljednji put razgovarao s američkim predsjednikom u martu, kada je na dužnosti još bio Donald Trump.

Biden je rekao Xiju da je prioritet SAD-a očuvanje slobodne i otvorene indopacifičke regije i istaknuo da je zabrinut zbog kineske represije u Hong Kongu, kršenja ljudskih prava u Xinjiangu i sve asertivnije politike prema Tajvanu, saopštila je Bijela kuća.

Xi je upozorio američkog predsjednika da bi sukobljavanje Kine i SAD-a bilo katastrofa za obje zemlje i rekao mu da dvije strane trebaju ponovno uspostaviti sredstva za izbjegavanje nesporazuma i krivih procjena.

Kineski čelnik također je rekao kako se nada da će SAD oprezno postupati u vezi s Tajvanom, Hong Kongom i Xinjiangom, jer je tu riječ o suverenitetu i teritorijalnom integritetu Kine.

Biden i Xi su, također, razmijenili mišljenja o suzbijanju pandemije Covida-19, kao i o zajedničkim izazovima klimatskih promjena i sprečavanju širenja oružja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...