PRVO OBRAĆANJE NOVOG PREDSJEDNIKA VSTV-a: "Samo nas pustite da udahnemo..."

Kako je kazao, svjesni su činjenice da je povjerenje u pravosuđe narušeno.

  • Društvo

  • 11. Feb. 2021  11. Feb. 2021

  • 0

Novi predsjednik VSTV-a BiH Halil Lagumdžija obratio se danas javnosti nakon što je jučer izabran na ovu poziciju. Kako je kazao, do sada je 25 godina radio kao sudija.

“Kvaka je u tome što sam ja sudija, 25 godina radio i sudio. Sve ono što sam trebao reći, rekao sam kroz odluke. Nisam se nikada obraćao medijima i mislim da odluke trebaju govoriti. Sjednica je bila otvorena za javnost, sve što je rečeno, sve ste vidjeli”, kazao je na početku i dodao:

“Ja sam sudija prvenstveno. Zamolit ću vas da nas ne pritišćete previše, na početku smo rada, da nam date vremena da 'udahnemo'. Kada počnemo sa svim, onda ćemo imati dovoljno vremena.”

Kako je kazao, svjesni su činjenice da je povjerenje u pravosuđe narušeno.

“Mislim da smo svi svjesni činjenice da je povjerenje u pravosuđe narušeno i prvi korak je uspostavljanje povjerenja građana. Svi članove VSTV-a će sa mnom raditi na izgradnji povjerenja između građana i institucije. Sve dok povjerenje ne bude vraćeno, neću biti zadovoljan.

Insistirat ću na hitnom usvajanju izmjena i dopuna Zakona o VSTV-u, koji će unaprijediti odredbe o sastavu, procesu imenovanja i napretku integriteta. Želim da vidim i transparentniji proces zapošljavanja na funkcijama i poštivanje regulativa.”

Kako komentariše situaciju u vezi sa svojim prethodnikom?

“Situacija do koje je došlo u vezi s njegovom ostavkom nije do kraja normirana. Donesene su odluke za koje mislim da su jedine moguće pravilne. U smislu nekih reperkusija, neće biti negativnih posljedica.

Ja lično želim učiniti sve da sve ovo krene u jednom pozitivnom pravcu.”

N1

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...